Το Κάτω Κάστρο

Από τα σημαντικότερα σε όλο το Αιγαίο

Το Κάτω Κάστρο στην Άνδρο βρίσκεται στην άκρη της χερσονήσου της Χώρας, ακριβώς μετά την πλατεία με το άγαλμα του Αφανή Ναύτη. Κτισμένο στο νησάκι που ενώνεται με τη στεριά με μια τοξωτή γέφυρα αποτελούσε οχυρωμένο οικισμό και προστάτευε την είσοδο των 2 κόλπων. Η καμάρα στη σημερινή της μορφή κτίστηκε μετά τον πόλεμο. Περιστοιχίζεται με θάλασσα από τις 3 πλευρές, προσφέροντας φυσική οχύρωση από τους εχθρούς.

Το όνομα του, Κάτω Κάστρο το πήρε προφανώς από το γεγονός ότι το Κάστρο της Φανερωμένης ονομαζόνταν Πάνω Κάστρο. Ήταν από τα σημαντικότερα κάστρα του Αιγαίου. Παραμένει σήμερα ένα σημαντικό αξιοθέατο του νησιού αν και σε μεγάλο βαθμό είναι κατεστραμμένο. Τα ερείπια σήμερα, ελάχιστα θυμίζουν τις τρομερές πολεμίστρες, διακρίνονται όμως τα υπολείμματα του τείχους.

Το Κάτω Κάστρο στην Άνδρο και η ιστορία του

Μετά την Άλωση της Κωνσταντινούπολης από τους Φράγκους το 1204, η Ανδρος έπεσε στο μερίδιο των Ενετών. Ο πρώτος ηγεμόνας του νησιού ήταν ο Μαρίνος Δάνδολος. Η κυριαρχία των Ενετών κράτησε 250 χρόνια. Οχυρώνοντας το νησί έκτισαν 3 κάστρα. Ο Δάνδολος κτίζει το 1207 το Κάτω Κάστρο της Χώρας, εκεί που ο βράχος σμίγει με την θάλασσα. Για να προστατεύονται οι κάτοικοι από τους πειρατές, χτίζουν την πόλη μέσα στο κάστρο στην στενή χερσόνησο μεταξύ των Παραπορτίου και του Νημποριού.

Εκεί δημιουργήθηκε ένας μεσαιωνικός οικισμός μέσα στο κάστρο γνωρίζοντας εμπορική και οικονομική ανάπτυξη. Ο οικισμός αναπτύχθηκε στο τμήμα που βρίσκεται στη χερσόνησο. Το νησάκι αποτελούσε την ακρόπολη του κάστρου και έδρα της διοίκησης των Ενετών. Η Χώρα ακόμη και σήμερα εξακολουθεί να φέρει τα ίχνη της εποχής τους.

Το Κάτω Κάστρο στην Άνδρο, αξίζει σίγουρα μια επίσκεψή σας



Διεύθυνση

Χώρα, Άνδρος

GPS

37.8406754, 24.9435902