ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

Άμμος & Ψιλό ΒότσαλοΕρημικήΣχετικά δύσκολη πρόσβασηΠρόσβαση χωματόδρομοςΑπάνεμη στο βοριάΑπάνεμη στο νοτιάΥπήνεμη στο νοτιά

Παραλία Πλάκα

Ο αγαπημένος προορισμός των ψαράδων

Η παραλία Πλάκα στην Άνδρο, βρίσκεται στη δυτική ακτογραμμή του νησιού και είναι μια μικρή υπέροχη αμμουδιά, με ψιλό βοτσαλάκι και δεντράκια. Μετά τις εξαιρετικές από Βορρά προς Νότο Χαλκολιμνιώνα και Αποθήκες η ίδια περιοχή με το έντονο αρχαιολογικό ενδιαφέρον διαθέτει και τρίτη παραλία.

Η παραλία αποτελεί, αγαπημένο προορισμό των ψαράδων και όχι μόνο, και η ανήκει στο δημοτικό διαμέρισμα του Κορθίου. Κύριο χαρακτηριστικό της, ο συνδυασμός πράσινου για σκιά, υπέροχων καταγάλανων νερών, άμμου με ψιλό βότσαλο αλλά και βράχου στις γωνιές της, που την καθιστούν ιδανική για ό, τι κι αν επιθυμήσει κανείς.

Παραλία Πλάκα – Πως θα φτάσετε;

Η παραλία Πλάκα στην Άνδρο, βρίσκεται κοντά στο χωριό Ζαγανιάρι. Περίπου 30 χιλιόμετρα από το λιμάνι του Γαυρίου και 20 από την πρωτεύουσα της ‘Άνδρου, την Χώρα. Φτάνοντας στη Σταυροπέδα συνεχίζετε με κατεύθυνση το Κόρθι και στο ύψος του οικισμού Ζαγανιάρι στρίβετε δεξιά. Η παραλία βρίσκεται κάτω από το όμορφο εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου Φαράλη.

Η διαδρομή από εκείνο το σημείο μέχρι τη θάλασσα, είναι σε χωμάτινο δρόμο. Από θαλάσσης βρίσκεται ουσιαστικά αμέσως μετά τις Αποθήκες προς το Νότο, αλλά η προσέγγισή της δεν γίνεται από διαφορετικό δρόμο. Η παραλία Πλάκα θα σας αποζημιώσει. Διαθέτει ψιλό βοτσαλάκι με άμμο και δένδρα που προσφέρουν σκιά.

Τα βράχια που υπάρχουν δεξιά και αριστερά της αμμουδιάς ενδείκνυνται για ηλιοθεραπεία, αλλά και ψάρεμα. Επίσης λόγω της φοράς του ορμίσκου που την φιλοξενεί η Πλάκα προστατεύεται από τα καλοκαιρινά μελτέμια περισσότερο από άλλες παραλίες της περιοχής.

Τα αρχαία και οι ψαράδες

Η Παραλία Πλάκα ήταν παλιά τόπος συνάντησης των ψαράδων της περιοχής. Υπήρχαν πολλά “κονάκια” τέτοιων ψαράδων εκεί, τα οποία μπορεί κανείς να δει και σήμερα κοντά στην αμμουδιά. Επίσης, ίσως και λόγω της γειτνίασης με την “αρχαιοτέρα πόλη της Ευρώπης”, τον περίφημο Στρόφιλα, αλλά και την διπλανή Ζαγορά, στην παραλία Πλάκα έχουν βρεθεί ίχνη ενός ακόμη προϊστορικού οικισμού.

Την επόμενη φορά που θα βρεθείτε στην Άνδρο, μην παραλείψετε να επισκεφτείτε την Παραλία Πλάκα.Διεύθυνση

Ζαγανιάρι, Άνδρος

GPS

37.766344109086, 24.886703981012