Παναγιά Θαλασσινή

Ένα πραγματικό θαύμα της Ορθοδοξίας

Η Παναγιά Θαλασσινή στην Άνδρο ή αλλιώς Αγιά Θαλασσινή είναι το γραφικό εκκλησάκι χτισμένο πάνω σε βράχο μέσα στη θάλασσα, στην είσοδο της Χώρας. Η Παναγιά Θαλασσινή στην Άνδρο είναι ένα από τα χαρακτηριστικότερα αξιοθέατα στην Άνδρο και μαζί με τον Φάρο Τουρλίτη, αποτελεί σήμα κατατεθέν της Χώρας. Συμφωνά με τις παραδόσεις και τις δημοτικές ιστορίες η Αγιά Θαλασσινή προστατεύει τους ναυτικούς μαζί με τον Άγιο Νικόλαο.

Παναγιά Θαλασσινή – Ο μύθος πίσω το εκκλησάκι

Ο μύθος πίσω από την Παναγιά την Θαλασσινή στην Άνδρο είναι πραγματικά εντυπωσιακός. Ένα βράδυ λοιπόν, ένα καράβι ταξίδευε μέσα στην φουρτουνιασμένη θάλασσα. Ξαφνικά οι ναύτες είδαν από μακριά την εικόνα της Παναγιάς να εκπέμπει ένα δυνατό φως. Αποφάσισαν να το ακολουθήσουν, φτάνοντας σε μια σπηλιά, όπου η θάλασσα ήταν πολύ πιο ήρεμη και ήταν πλέον ασφαλείς. Με σεβασμό προσκύνησαν την εικόνα και αποφάσισαν να την μεταφέρουν στο εκκλησάκι του Αγίου Αθανασίου. Την αμέσως επόμενη μέρα όμως η εικόνα της Παναγιάς είχε επιστρέψει πίσω στην σπηλιά και οι Ανδριώτες αποφάσισαν να χτίσουν εκεί μια εκκλησία.

Η έλλειψη ξυλείας δεν επέτρεπε στους ντόπιους να ολοκληρώσουν την εκκλησία και να χτίσουν την σκεπή. Την ίδια στιγμή ένα άλλο καράβι φορτωμένο με ξύλα κινδύνευε να βυθιστεί. Ο καπετάνιος και το πλήρωμα αποφάσισαν τότε να ξεφορτωθούν τα ξύλα για να ελαφρύνουν το καράβι. Τα ξύλα ξεβράστηκαν γρήγορα στην ακτή της Άνδρου, κοντά στην σπηλιά και οι κάτοικοι κατάφεραν να ολοκληρώσουν το έργο τους. Με αυτόν τον τρόπο λοιπόν, σύμφωνα με τον μύθο, η Παναγιά Θαλασσινή στην Άνδρο χτίστηκε και από τότε έγινε η προστάτιδα των ναυτικών που περνούσαν από το σημείο.

Εορτασμοί και εκδηλώσεις

Κάθε χρόνο στις 15 Αυγούστου η Παναγιά Θαλασσινή στην Άνδρο, γιορτάζει, ανήμερα δηλαδή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Αποτελεί πολύ σημαντική γιορτή για το νησί της Άνδρου, όπως φυσικά και για ολόκληρη την Ελλάδα. Τέλος, καθώς η ξυλεία για την ανέγερση της εκκλησίας βρέθηκε τελείως αναπάντεχα, ονομάζεται “Παναγία η Θεοσκέπαστη”.

 

Photo by: John Aproyannis, Maria Erotokritou, Maria Theodorou, Dionisis Kaminaris, Nikolaos NikoletakisΔιεύθυνση

Χώρα, Άνδρος

GPS

37.8396309, 24.9404206