Αφανής Ναύτης

Ένα άγαλμα, αληθινός θρύλος

Ο Αφανής Ναύτης αποτελεί σήμα κατατεθέν της Ανδρου. Έργο του Μιχαήλ Τόμπρου, δεσπόζει από το 1959 στην πλατεία της Ρίβας, στο κάτω άκρο της Χώρας, προς τιμή όλων των ναυτικών που έχασαν την ζωή τους στη θάλασσα.

Στην πλατεία του Αφανή Ναύτη ήταν κάποτε κτισμένα τα αρχοντικά των Εμπειρίκων. Στον βομβαρδισμό της Ιταλικής Φρουράς της Άνδρου κατα την διάρκεια του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου τα αρχοντικά ισοπεδώνονται και ο χώρος παραχωρείται στον Δήμο Άνδρου.

Αφανής Ναύτης στην Άνδρο – Η δημιουργία του

Χρόνια αργότερα και με σχέδια του αρχιτέκτων Λ. Δ. Κριεζής κατασκευάζεται η πλατεία που θα φιλοξενήσει μνημείο για τους ναυτικούς που δεν επέστρεψαν. Η πλατεία ολοκληρώνεται το 1958 και ο Αφανής Ναύτης, δημιουργείται από τον γλύπτη με βασικό υλικό τον χαλκό και χορηγία της οικογένειας Γουλανδρή.

Τοποθετήθηκε στο βάθρο του στις 5 Νοεμβρίου 1959  και αποκαλύφθηκε μέσα από γιορτές και συναυλίες στο δημοτικό θέατρο. Συμμετείχαν καλλιτέχνες της Λυρικής Σκηνής και όλη η γιορτή απασχόλησε όλη την επικράτεια και τις ειδήσεις.

Το άγαλμα έμεινε ακλόνητο μέχρι τις 30 Απριλίου του 2001 όπου ένας δυνατός αέρας τον έριξε στα μάρμαρα της πλατείας. Μετά την απαραίτητη επισκευή, τοποθετήθηκε στη θέση του. Είναι άγαλμα θρύλος, πόλος έλξης επισκεπτών, σήμα κατατεθέν, κλασικός τόπος ρεμβασμού, αναμνηστικών φωτογραφιών για όλους τους επισκέπτες του νησιού.

Ο Αφανής Ναύτης αποτελεί σύμβολο της Άνδρου.Διεύθυνση

Χώρα, Άνδρος

GPS

37.840180401104, 24.942719936371