Η Άνδρος είναι ένα μοναδικό νησί των Κυκλάδων

Που βρίσκεται η Άνδρος;

Η Άνδρος βρίσκεται σε απόσταση 2 ωρών από την Αθήνα, είναι το δεύτερο σε έκταση νησί των Κυκλάδων. Το νησί διαφέρει πολύ από όσα νησιά γνωρίζετε. Έχει έκταση 380 τ. χλμ. Απέχει 6 ναυτικά μίλια από την Εύβοια (στενό Καφηρέα, Κάβο Ντόρο) και λιγότερο από ένα ναυτικό μίλι από τη Τήνο. Το νησί έχει μήκος περίπου 40 χλμ., πλάτος 17 χλμ. και απέχει 36 περίπου ναυτικά μίλια από τη Ραφήνα με την οποία συνδέεται ακτοπλοϊκώς. Η ακτογραμμή της Άνδρου είναι βραχώδης με συνολικό μήκος περίπου 176 χλμ. και σύμφωνα με τον Ανδρέα Εμπειρίκο η Άνδρος είναι «η νήσος η έκπαγλος, η βασιλίς του Αιγαίου… η ωραιοτέρα όλων του κόσμου». Η Άνδρος φημίζεται και για τα υπέροχα ήθη, εθιμα και παραδόσεις που την καθιστούν ένα μοναδικό νησί των Κυκλάδων. 

Άνδρος Τουρλίτης
Η Άνδρος διατηρεί τον μοναδικό φάρο στην Ευρώπη χτισμένο πάνω σε βράχο. Ο τουρλίτης στη Χώρα της Άνδρου

Άνδρος, μια μικρογραφία της Ελλάδας

Η μορφολογία του νησιού

Η Άνδρος είναι μια μικρογραφία της Ελλάδας, έχει ψηλά βουνά, πολλές χαράδρες, μικρά ποτάμια, κοιλάδες φυτεμένες με αμπέλια, τρεχούμενα νερά, κυπαρίσσια, βελανιδιές, οπωροφόρα δέντρα, ελιές, ιαματικές πηγές. Το νησί έχει πλούσιες γεωγραφικές αντιθέσεις και συνδυάζει το ξερό κυκλαδίτικο τοπίο με την πλούσια βλάστηση και τα άφθονα νερά. Κυριότερα όρη της Άνδρου είναι: οι Άγιοι Σαράντα (715μ.), η Κουβάρα με την ψηλότερη κορυφή το Πέταλο (996 μ.) ο Γερακώνας (736 μ.) και η Ράχη (681 μ.) Το νησί ειδικά τους χειμερινούς μήνες κατακλύζεται από μεγάλο αριθμό χειμάρρων και ρεμάτων. Οι σημαντικότεροι είναι ο Αχλας, που πηγάζει από το Πέταλο και εκβάλει στην παραλία Αχλα, ο Αρνιπόταμος που εκβάλει στον όρμο της Λεύκας, ο Μεγάλος ποταμός των Λειβαδίων που εκβάλει στο Παραπόρτι. Σημαντικά ρέματα είναι τα Διποτάματα, των Λουριών και οι καταρράκτες της Πυθάρας. Άξια αναφοράς είναι και η όμροφη Γερολίμνη

Η Άνδρος των τρεχούμενων νερών

Η Άνδρος φημίζεται για τις πολυάριθμες πηγές. Η μεγαλύτερη είναι το Ζένιο στο Πέταλο. Μέρος των υδάτων αυτής της πηγής διακλαδίζεται προς την Παλαιόπολη, τον Πιτροφό, Μενήτες, Λάμυρα και φθάνει μέχρι τα Γυάλια. Άλλες πηγές η Κρύα Βρύση στην βόρεια πλευρά του Πετάλου, η πηγή Σπανού, η πηγή Κουμούλου στις Μένητες. Iαματική πηγή είναι η Σάριζα στ’ Αποίκια, με νερό επιτραπέζιο, εύγευστο, ελαφρύ μοιάζει με τα γνωστά νερά του Evian.

Η Άνδρος της θάλασσας

Η Άνδρος και η ακτογραμμή της
Η Άνδρος και η ακτογραμμή της με τα πεντακάθαρα νερά

Η ακτογραμμή της Άνδρου είναι γενικά βραχώδης, εκτός από τον βαθύ κόλπο του Γαυρίου. Σπουδαιότερα ακρωτήρια είναι ο Καμπανός στο βόρειο άκρο του νησιού, το Αρτεμίδι, η Γριά, ο Ακαμάτης, ο Κάτω Κόσμος, το Στενό, ο Άγιος Σώστης και Περιστέρι στα δυτικά παράλια. Η Άνδρος έχει σχεδόν ήπιο κλίμα, με το αέρα να είναι συνήθως ο κυρίαρχος σχεδόν όλες τις εποχές του χρόνου. Ο αέρας είναι εκτός από τη θάλασσα ένα δυνατό στοιχείο του νησιού. Η Άνδρος έχει το υψηλότερο ετήσιο ύψος βροχόπτωσης στις Κυκλάδες με αποτέλεσμα να είναι πλούσιο σε επιφανειακά και υπόγεια ύδατα. Οι μεγαλύτερες θερμοκρασίες στο νησί παρουσιάζονται στις περιόδους που δεν πνέουν μελτέμια. Τα μελτέμια πνέουν κυρίως από ΒΔ και βόρειες διευθύνσεις, αποδυναμωμένα φτάνουν στις δυτικές ακτές (Μπατσί – Γαύριο). Ξεκινούν από τον Μάιο με μικρή ένταση και διάρκεια, πνέουν εντονότερα τον Αύγουστο και εξασθενούν τον Οκτώβριο.

Η Άνδρος της πανίδας

Άνδρος Πυθάρα
Η Πυθάρα είναι ένα μαγικό σημείο στην Άνδρο

Η Άνδρος έχει πολλά καταφύγια και τροφή για πολλά είδη πουλιών: κουκουβάγιες, αηδόνια, πέρδικες, μπεκάτσες, τρυγόνια, καρδερίνες. Επίσης σπάνια αρπακτικά όπως: φιδαετός, ο πετρίτης και ο μαυροπετρίτης, ένα σκουρόχρωμο, μεσαίου μεγέθους γεράκι με μακριές φτερούγες. Ο Μαυροπετρίτης είναι από τα πλέον απειλούμενα είδη στην Ευρώπη, αφού ο μισός πληθυσμός τους παγκοσμίως ζει στο Αιγαίο. Το νησί βρίσκεται στο δρόμο του Μαυροπετρίτης στο οποίο έρχεται και αναπαράγεται. Μετά αποδημεί για να ξεχειμωνιάσει στην μακρινή Μαδαγασκάρη. Στην πυκνή βλάστηση του νησιού βρίσκουν καταφύγιο πολλά μικρά ζώα. Νυφίτσες, ασβοί, αγρικούνελα, σκαντζόχοιροι, λαγοί και φίδια: ο ¨Εφιος, η Φουρνοφάισα (νερόφιδο), η Δεντρογαλιά, η Οχιά (το μόνο δηλητηριώδες). Επίσης πολλές νεροχελώνες, σαμιαμίδια, βάτραχοι, φούρνοι (φρύνοι).

Άνδρος. Το γεφύρι της Αγάπης στο Επισκοπείο
Το γεφύρι της Αγάπης στο Επισκοπείο στην Άνδρο, γνωστό από την ταινία Μικρά Αγγλία

Η κατάφυτη Άνδρος

Η Άνδρος βρίθει από άφθονα δένδρα όπως: πλατάνια, ιτιές, λεύκες, κουμαριές, βελανιδιές, κουκουναριές. Σφένδαμνοι και ανάμεσα τους σχίνα, ντουράφες (πικροδάφνες), συκιές, μουριές, λιόδεντρα, καλάμια, μερόλιες (λυγαριές) σπάρτα, δάφνες, φρύγανα. Την άνοιξη τα αγριολούλουδα συνθέτουν ένα απίστευτα χαλί από χρώματα. Ανεμώνες, ορχιδέες, καμπανούλες, ίριδες φυτρώνουν παντού. Τα αρώματα από τους κήπους και τους μπαξέδες μπερδεύονται με το θυμάρι, τη ρίγανη και δημιουργούν μεθυστική ατμόσφαιρα. Επισκεφθείτε την σελίδα μας στο Facebook για να ενημερώνεστε σχετικά με το νησί.

Τα 4 κεντρικά σημεία του νησιού

Χώρα | Η πρωτεύουσα του νησιού

Η παλιά πόλη στη Χώρα
Η παλιά πόλη στη Χώρα της Άνδρου

Το νησί έχει πρωτεύουσα τη Χώρα που βρίσκεται στο βορειοανατολικό τμήμα του νησιού. Είναι κτισμένη σε μια μικρή χερσόνησο που μοιάζει να “κόβει” τη θάλασσα στα δυο. Η χερσόνησος από τον κεντρικό δρόμο που διασχίζει τη Χώρα της Άνδρου οδηγεί στην πλατεία του Αφανή Ναύτη, το Κάτω Κάστρο και τη θάλασσα. Πολύ κοντά θα βρείτε και την πανέμορφη εκκλησία της Παναγιάς της Θαλασσινής. Καταλήγει στο μικρό νησάκι, πάνω στο οποίο είναι κτισμένο το μεσαιωνικό Ενετικό κάστρο, και την βραχονησίδα του διάσημου και μοναδικού φάρου Τουρλίτη. Η Χώρα της Άνδρου περιβάλλεται από δύο αμμώδεις παραλίες, την κεντρική παραλία της πρωτεύουσας Νειμποριό στα δυτικά και το Παραπόρτι στα ανατολικά ενώ σε κοντινή απόσταση βρίσκεται και η παραλία Γυάλια.

Γαύριο | Η πύλη του νησιού

Το λιμάνι του Γαυρίου
Το λιμάνι του Γαυρίου, η πύλη της Άνδρου.

Η Άνδρος έχει σαν κεντρικό λιμάνι το Γαύριο. Η πύλη του νησιού είναι κτισμένη στο μυχό του απάνεμου φυσικού όρμου στη βορειοδυτική πλευρά του νησιού. Απέχει από την Χώρα 32 χλμ. και από το Κόρθι 45 χλμ. Στα βόρεια του βρίσκονται πλήθος όμορφα και γραφικά χωριά όπως Αμόλοχος, Άνω και Κάτω Φελλός, Σιδόντας, Μακροτάνταλο, Χάρτες, Βαρίδι, Καλυβάρι και μερικές από τις ωραιότερες παραλίες του νησιού, Χρυσή Άμμος, Βιτάλι, Ζόργκος, Βλυχάδα και Κυπρί. Λίγα χιλιόμετρα βορειότερα, βρίσκεται και η παραλία Πισωλιμνιώνας. Το Γαύριο έχει πολλά τουριστικά καταλύματα, ξενοδοχεία, ταβέρνες, καφέ, μπαρ.

Μπατσί | Στάσου… μύγδαλα

Άποψη από το Μπατσί
Άποψη από το λιμανάκι στο Μπατσί

Το Μπατσί είναι κτισμένο δίπλα στη θάλασσα, με πολλά ξενοδοχεία, μπαράκια, ταβέρνες και έντονη νυχτερινή ζωή. Η απάνεμη παραλία με την ψιλή άμμο είναι πλήρως οργανωμένη και αποτελεί πολύ καλή λύση για τις οικογένειες αλλά και τους λάτρεις των θαλάσσιων σπορ. Οι γαλάζιες γραμμές του ορίζοντα και το θαμνώδες πράσινο συνθέτουν μία εικόνα που εύκολα μας παραπέμπει σε εικόνες ξεγνοιασιάς και καλοκαιρινής ευτυχίας. Δεν είναι τυχαίο που η τουριστική ανάπτυξη της Άνδρου ξεκίνησε από εδώ. Σε απόσταση 12 χιλιομέτρων βρίσκεται και η παραλία Ατένι

Κόρθι | Η αγάπη μου η πρώτη…

Άνδρος Κόρθι
Άποψη από τον Όρμο Κορθίου

Ο Όρμος Κορθίου, ή Γιαλός, για την υπόλοιπη Άνδρο βρίσκεται στο νότιο τμήμα της Άνδρου, ανάμεσα στους ορεινούς όγκους που σχηματίζουν οι Γερακώνες και η Ράχη. Ο οικισμός πλαισιώνεται μοναδικά από τη θέα των περισσοτέρων γύρω χωριών. Στην περιοχή δεσπόζει το κάστρο της Φανερωμένης (Πάνω Κάστρο). Για κολύμπι προσφέρεται η μεγάλη παραλία (Μύλος), το απάνεμο λιμανάκι της Αγίας Αικατερίνης και πίσω από το λόφο, η περίφημη παραλία “της γριάς το πήδημα”, αλλά και η παραλία του Αγίου Ιωάννη. Τέλος στο Κόρθι θα βρείτε και το Γεφύρι της Αγάπης, που έγιναν τα γυρίσματα της αγαπημένης ταινίας “Μικρά Αγγλία”. 

Επισκεφθείτε την σελίδα μας στο Facebook για να ενημερώνεστε σχετικά με το νησί.