Ιερά Μονή Αγίου Νικολάου στην Άνδρο

Το κρυφό σχολειό της Άνδρου

H Ιερά Μονή Αγίου Νικολάου στην Άνδρο βρίσκεται στην κοιλάδα ποταμού Αχλα, κάτω από τη Βουρκωτή. Η περιοχή ονομάζεται “Ώρες” επειδή οι άρχοντες και ναυτικοί της Άνδρου παρακολουθούσαν εκεί την ακολουθία των Μεγάλων και Βασιλικών Ωρων. Η παράδοση λέει ότι η Μονή δημιουργήθηκε τον 11ο αιώνα. Απομακρυσμένη και προστατευμένη, θεωρήθηκε κατάλληλη για να λειτουργεί σαν παράρτημα της Φιλικής Εταιρίας και εντός της λειτουργούσε κρυφό σχολειό, τυπογραφείο και βιβλιοδετείο.

Με άριστη αρχιτεκτονική διάταξη, η Ιερά Μονή Αγίου Νικολάου αποτελείται από ένα σύνολο κτιρίων αποτέλεσμα εργασιών του 1540 και επισκευών του 1760. 20 παρεκκλήσια “προστατεύονται εντός των τοιχών της και άλλα τόσα βρίσκοντα διάσπαρτα σε όλο το νησί. Το εικονοστάσιο της Μονής είναι μοναδικό ενώ η Αγία Τράπεζα αναβλύζει αγίασμα μέχρι και σήμερα. Το καθολικό είναι σταυροειδής εγγεγραμμένος με τρούλο διακοσμημένος με τοιχογραφίες και θαυμαστό ξυλόγλυπτο τέμπλο. Η Μονή εορτάζει στις 9 Μαΐου, στις 6 Δεκεμβρίου και στις 20 Ιουλίου.

Πρόσβαση υπάρχει από τον δρόμο της Βουρκωτής με βατό χωματόδρομο μέχρι τη Μονή.

Ιερά Μονή Αγίου Νικολάου στην Άνδρο – Κειμήλια

Ανεκτίμητης αξίας κειμήλια και ιερά λείψανα στεγάζονται στη Μονή Αγίου Νικολάου. Από τον 16ο αιώνα, κατόπιν μεταφοράς της από τον ναό της Παναγίας των Βλαχερνών στην Κωνσταντινούπολη, φυλάσσεται η ιερή εικόνα της Παναγία της Μυροβλύτισσας. Αξιοσημείωτο κειμήλιο είναι η αργυροκέντητη εικόνα του Αγίου Νικολάου. Χρησιμοποιόντας ως υλικά πολύτιμους λίθους και αντί για νήμα τρίχες από τα μαλλιά της, η μοναχή Λεοντία φιλοτέχνησε την εικόνα.

Επίσης σημαντικά είναι τα ιερά λείψανα του Αγίου Νικολάου του Ιεράρχου και η Τιμία Κάρα του Αγίου Νικολάου του Νέου. Η γνάθος του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού και η χείρα της Αγίας Μακρίνης αδελφής του Μ. Βασιλείου. Στη Μονή Αγίου Νικολάου στην Άνδρο φυλάσσονται επίσης τμήμα της κάρας του Αγίου Ιωσήφ του Αριμαθαίας, κηδευτού του Χριστού. Το μηρό τού Αγίου Μεγαλομάρτυρα Ιακώβου τού Πέρσου και πλήθος άλλων τιμίων λειψάνων.

Η Ιερά Μονή Αγίου Νικολάου, αποτελεί ένα πολύ όμορφο ιστορικό μοναστήρι, που αξίζει την επίσκεψή σας.



Διεύθυνση

Βουρκωτή, Άνδρος

GPS

37.872541362425, 24.92504954338

Τηλέφωνο