Το Κάστρο της Φανερωμένης

Επιβλητική θέα και ιστορία

Το Κάστρο της Φανερωμένης στην Άνδρο ή Πάνω Κάστρο ή της Γριάς το Κάστρο ήταν η μεγαλύτερη μεσαιωνική πόλη του νησιού, υπάρχουν όμως και ίχνη Ρωμαϊκής οχύρωσης.

Χτίστηκε από τους Βενετούς για προφύλαξη από τους πειρατές. Βρίσκεται στα βόρεια του Όρμου Κορθίου κοντά στα  600μ. υψόμετρο. Το κάστρο έχει ακόμη ερείπια από σπίτια, υδραγωγεία και τείχη.

Τα βουνά της περιοχής είναι απόκρημνα και με “κομμένες” τις κορυφές τους. Δίνουν την εντύπωση πως τα βράχια ξεφυτρώνουν στην κορυφή. Πέτρες, βράχια και τείχη δικαιολογούν το μύθο του απόρθητου, πολλοί θρύλοι ενίσχυσαν αυτή την άποψη.

Το Κάστρο της Φανερωμένης – Ο μύθος

Οι περισσότεροι έχουν για πρωταγωνίστρια μια γριά, που ή πρόδωσε ή θέλησε να προειδοποιήσει και πάνω στην προσπάθεια της να ξεφύγει έπεσε από τον γκρεμό. Όπως και να έχει, η μνήμη της γριάς έμεινε χαραγμένη και λίγο πιο κάτω έδωσε το όνομα στη διάσημη παραλία “Της Γριάς το πήδημα“.

Σήμερα στο Κάστρο της Φανερωμένης στην Άνδρο φτάνει κανείς από μονοπάτι που ξεκινά από το χωριό. Η θέα στο Αιγαίο επιβλητική, μοναδική. Υπόγειες διαβάσεις εξυπηρετούσαν την επικοινωνία με την ακτή της Μέλισσας. Κοντά στην είσοδο του κάστρου (200 μέτρα αριστερά της πύλης) βρίσκεται ένα σπήλαιο με σταλακτίτες.

Τον Δεκαπενταύγουστο γιορτάζει η εκκλησία της Φανερωμένης και γίνεται πανηγύρι. Η ευρύτερη περιοχή του νησιού είναι ιδανική για περίπατο, περισυλλογή, ρεμβασμό.Διεύθυνση

Κόρθι, Άνδρος

GPS

37.799259851167, 24.948690533638