Τα Διποτάματα στην Άνδρο

Ένας επίγειος παράδεισος

Τα Διποτάματα στην Άνδρο, είναι ένα από τα ωραιότερα σημεία του νησιού. Είναι πραγματικά ένας επίγειος παράδεισος με πλούσια βλάστηση, παλιούς νερόμυλους και πέτρινα γεφύρια. Είναι μια ποταμιά μεγάλου φυσικού κάλλους, μήκους περίπου 7 χιλιομέτρων, στη νοτιοανατολική περιοχή του νησιού.

Ανάμεσα στο Συνετί, Παλαιόκαστρο και Κοχύλου, είναι τμήμα της διαδρομής που έκαναν όσοι ήθελαν να πάνε από τη Χώρα στο Κόρθι και αντίστροφα. Μάλιστα μέχρι το 1950 αυτή ήταν και η μοναδική οδός επικοινωνίας.

Τα Διποτάματα στην Άνδρο – Φυσική Όαση

Το φυσικό περιβάλλον στα Διποτάματα έχει μείνει στο μεγαλύτερο μέρος του αναλλοίωτο, γιατί η κυκλοφορία έχει διακοπεί τα τελευταία 35 χρόνια. Η βλάστηση είναι πολύ πυκνή. Πικροδάφνες, σχίνα, μουριές, συκιές, αγριοβελανιδιές, άγριοι θάμνοι, καλαμιές, βούρλα, βατομουριές, μυρτιές, άγριο δυόσμο, μέντα, λυγαριές, κισσοί. Όλη η ρεματιά αποτελεί καταφύγιο πλήθους ζώων όπως νυφίτσες, ασβοί, λαγοί, φίδια και πουλιά (κυρίως πέρδικες).

Τη χαράδρα διασχίζει πλατύ πλακόστρωτο καλντερίμι. Στο σημείο που τέμνεται με το ποτάμι υπάρχει τοξωτό γεφύρι και κατά διαστήματα υπάρχουν μικρές βρύσες – γούρνες. Υπάρχουν κι άλλα στενότερα σκαλωτά μονοπάτια που συνδέουν τα υπόλοιπα χωριά της περιοχής με τα χωράφια και τις ομάδες των νερόμυλων που τα εξυπηρετούσαν.

Eπίσης, εκτός από τα μονοπάτια, τους φράχτες – ξερολιθιές, τους νερόμυλους και τα βοηθητικά τους κτίσματα, σώζονται μαντριά, στάβλοι, κονάκια, αγροτικές αποθήκες, αλώνια και ξωκλήσια. Αλλά τα σημαντικότερα κτίσματα της περιοχής είναι οι 22 νερόμυλοι. Έχουν φτιαχτεί από επιδέξιους και ονομαστούς στην εποχή τους πετράδες του νησιού.

Τα Διποτάματα στην Άνδρο είναι πραγματικά μια κρυμμένη όαση πρασίνου, στο ήδη πράσινο νησί.GPS

37.801578418832, 24.93724822998