Πύργος Αγαδάκη στην Άνδρο

Η αρχοντική κατοικία και ο βοτανικός κήπος

Ο Πύργος Αγαδάκη στην Άνδρο είναι ένα εντυπωσιακό κτίσμα που βρίσκεται συγκεκριμένα στ’ Απατούρια και είναι κατασκευής του 18ου αιώνα. Σύμφωνα με τις φημολογίες ενδέχεται η κατασκευή του να αντικατέστησε ένα παλαιότερο κτίσμα που βρισκόταν στο ίδιο σημείο. Αξίζει δε, να σημειωθεί, ότι πύργοι ονομάζονταν τα παλιά αρχοντικά σπίτια στην Άνδρο. Ο Πύργος Αγαδάκη λοιπόν είναι η κατοικία της παλαιάς ανδριώτικης οικογένειας Τζώρτζη ή Αγαδάκη. Περιμετρικά του αρχοντικού βρίσκεται ένα υπέροχο περιβόλι 8 περίπου στρεμμάτων στο οποίο θα βρείτε και ένα παραδοσιακό ελαιοτριβείο, το οποίο αποτελεί εξαίρετο δείγμα της προβιομηχανικής παραγωγής λαδιού.

 Με πρωτοβουλία της, η Καϊρειος Βιβλιοθήκη αναστήλωσε τον πύργο Αγαδάκη και το παραδοσιακό ελαιοτριβείο, καθώς είχαν αφεθεί στην μοίρα τους και από το πέρασμα του χρόνου είχαν μετατραπεί σε ερείπια. Τα περιβόλι που βρίσκεται πέριξ του παραδοσιακού αρχοντικού καλλιεργείτε με τις προδιαγραφές της βιολογικής γεωργίας και γίνεται σημαντική προσπάθεια να διασωθεί. Τέλος, ο πάνω όροφος του Πύργου έχει διαμορφωθεί σε χώρο σεμιναρίων και συνεδρίων.

Πύργος Αγαδάκη στην Άνδρο – Ιστορία

Ο Πύργος Αγαδάκη στην Άνδρο είναι η αρχοντική κατοικία της γνωστής, ομώνυμης ανδριώτικης οικογένειας Αγαδάκη ή Τζώρτζη. Μετά τον θάνατο του Λοϊζου Μ. Βροντίση το 1973, η περιουσία περιήλθε στην Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου, καθώς δεν υπήρχαν κληρονόμοι να την διεκδικήσουν. Μέχρι και την παραχώρησή του ο πύργος μισθωνόταν σε διάφορους ανθρώπους που τον οδήγησαν και στην τελική καταστροφή του. Το 1991, τα ερείπια που είχαν απομείνει, χαρακτηρίστηκαν ως διατηρητέα. Εκείνη την περίοδο η Καϊρειος Βιβλιοθήκη προχώρησε στην γενική του ανακαίνιση και ο Πύργος Αγαδάκη γνώρισε εκ νέου τις περιόδου ακμής.

Το ελαιοτριβείο που περιβάλλει το εντυπωσιακό αρχοντικό αποτελεί ίσως το χαρακτηριστικότερο και σημαντικότερο δείγμα προβιομηχανικού συγκροτήματος και μετά την ανακαίνιση του, πηρέ ξανά την αρχική μορφή του. Το ελαιοτριβείο, αλλά και το υπόγειο του κτίσματος, λειτουργούν ακόμα ως χώροι έκθεσης των εργαλείων και αντικειμένων που χρησιμοποιούνταν, προβάλλοντας με αυτόν τον τρόπο τον αγροτικό και γεωργικό πολιτισμό της Άνδρου. Τα γύρω στρέμματα που περιβάλλουν τον Πύργο έχουν μετατραπεί σε έναν πανέμορφο βοτανικό κήπο, ιδιαίτερης πολιτιστικής σημασίας.

Ο Πύργος Αγαδάκη στην Άνδρο αποτελεί ένα μνημείο της αγροτικής ιστορίας του νησιού που σίγουρα αξίζει την επίσκεψή σας.Αφήστε μια κριτική

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *