Πηγή Σάριζα στην Άνδρο

Το θαυματουργό νερό των Κυκλάδων

Η πηγή Σάριζα στην Άνδρο λέγεται ότι συνδέεται με την Εύβοια. Ένας θρύλος υποστηρίζει ότι ο Πασάς Σαν Ριζάς που ζούσε στο νησί της Εύβοιας, έχασε το φέσι του σε ένα ρέμα. Το φέσι κατέληξε στο χωριό Αποίκια της Άνδρου σε μια πηγή η όποια και πηρέ το όνομα του.

Αν και η ακριβής χρονολογία ανακαίνισης της μαρμάρινης κρήνης της πηγής παραμένει άγνωστη, γνωρίζουμε ότι η πηγή Σάριζα ιδρύθηκε το 1787 με έξοδα και εποπτεία του Μακάριου Πολέμη. Την πηγή την χρησιμοποιούσαν για τρεις λογούς. Την ύδρευση των κατοίκων, για πότισμα των κτημάτων, και για το πλύσιμο των ρούχων από τις γυναίκες του χωριού!

Πηγή Σάριζα στην Άνδρο – Το ιαματικό νερό

Πηγή Σάριζα

Η πηγή Σάριζα την Άνδρο και συγκεκριμένα στα Αποίκια, είναι πλούσια σε διάφορα μέταλλα. Το νερό της πηγής είναι ιαματικό. Έτσι το 1932 κατόπιν βασιλικού διατάγματος αποφάσισαν ότι καταπολεμάει τις νεφρικές παθήσεις και όχι μόνο. Μια επιγραφή κοντά στην πηγή αναφέρει επίσης το εξής: “Χαίρε ξένε θυμήσου οπότε γυρίσεις στην πατρίδα σου ότι πρώτα την ζωή σου σε μένα οφείλεις.

Η ποσότητα του νερού από την πηγή αυτή είναι σταθερή. Στο χωριό ένα εργοστάσιο κατασκευάστηκε για την εμφιάλωση αυτού του πολύτιμου νερού το οποίο και κάποτε έκανε εξαγωγές. Σημειώστε επίσης ότι η ποιότητα και η φήμη που έχει η Πηγή Σάριζα στην Άνδρο, είναι συχνά σε σύγκριση με το πολύ γνωστό γαλλικό νερό Evian.Διεύθυνση

Αποίκια, Άνδρος

GPS

37.849510796711, 24.908477521659