ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

ΆμμοςΡηχά νεράΚατάλληλη για παιδιάΟργανωμένηΕύκολη πρόσβασηΑπάνεμη στο βοριάΥπήνεμη στο βοριάΥπήνεμη στο νοτιά

Παραλία Χαλκολιμιώνας

Αμμουδιά και βότσαλο σε αρμονία

Η Παραλία Χαλκολιμιώνας στην Άνδρο, βρίσκεται σχεδόν στο κέντρο της δυτικής ακτογραμμής του νησιού. Περίπου 24 χιλιόμετρα από το λιμάνι του Γαυρίου και 12 από την Χώρα. Πρόκειται για μια αρκετά μεγάλη ακρογιαλιά με άμμο αλλά και βότσαλο που είναι εύκολα προσβάσιμη. Ο  δρόμος που οδηγεί στην παραλία είναι ασφαλτοστρωμένος μέχρι τη θάλασσα.

Παραλία Χαλκολιμιώνας – Πως θα φτάσετε;

Κινούμενοι προς τον κόμβο της Σταυροπέδας στην κεντρική Άνδρο αρκεί στην ομώνυμη διασταύρωση να στρίψετε δεξιά αν έρχεστε από Γαύριο ή να κατευθυνθείτε ευθεία αν έρχεστε από Χώρα. Ακολουθώντας και την σχετική σήμανση και στρίβοντας στη συνέχεια δεξιά στις επόμενες δύο διασταυρώσεις που θα συναντήσετε θα βρεθείτε γρήγορα μπροστά στην Παραλία Χαλκολιμιώνας.

Το Copper Beach Bar που άνοιξε τα τελευταία χρόνια ξεχωρίζει στο δυτικό της άκρο. Θα διαπιστώσετε πόσο εύκολα προσβάσιμη είναι η παραλία μέσω του ασφαλτοστρωμένου δρόμου που κατεβαίνει φιδογυριστά μέχρι τη θάλασσα. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η μορφολογία του εδάφους αλλά και η θέση που κοιτάζει η παραλία δημιουργεί συνθήκες προστασίας της από τους βόρειους ανέμους που πνέουν στην περιοχή.

Ο Χαλκολιμιώνας αποτελείται κυρίως από άμμο και είναι περιτριγυρισμένη με βράχια ιδανικά για ψάρεμα. Από την αμμουδιά μπορείς εξάλλου να χαζέψεις τα πλοία της γραμμής. Περνούν μακριά ενώ στο βάθος όταν ο καιρός είναι καλός διακρίνονται η Τζιά, η Σύρος και η Γυάρος. Τα νερά είναι πεντακάθαρα και δροσερά ενώ οι παραθεριστές μπορούν να ξεδιψάσουν από την παρακείμενη καντίνα.

Η περιοχή

Η περιοχή της Σταυροπέδας είναι γνωστή για τους πολλούς και σημαντικούς αρχαιολογικούς θησαυρούς που έχουν ανακαλυφθεί εκεί. Πρόκειται για τον παρακείμενο αρχαιολογικό χώρο του Στρόφιλα. Τον μεγαλύτερο Νεολιθικο οικισμού του Αιγαίου αλλά και για τον γεωμετρικό οικισμό της Ζαγοράς. Εξάλλου πολύ κοντά στην Παραλία Χαλκολιμιώνας έχει διαπιστωθεί ότι λειτουργούσαν μεταλλεία από την αρχαιότητα μέχρι και τα νεότερα χρόνια.Διεύθυνση

Σταυροπέδα, Άνδρος

GPS

37.7934206, 24.8463323