Παραλία Άχλα

Παραλία Άχλα 5 2

Η παραλία Άχλα είναι μια από τις ομορφότερες της Ελλάδας

Πρόσβαση στην παραλία Άχλα από τον χωματόδρομο

Η παραλία Άχλα βρίσκεται βορειοανατολικά του νησιού της Άνδρου, βόρεια της Χώρας, κάτω από το χωριό της Βουρκωτής. Δεν είναι τυχαίο που η παραλία Άχλα χαρακτηρίζεται ως μια από τις πιο όμορφες της Ελλάδας. Έχει κάποια σημαντικά ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που την κάνουν να ξεχωρίζει. Πλησιάζοντας από τον σχετικά βατό χωματόδρομο που ξεκινά λίγο μετά την Βουρκωτή, θα συναντήσετε τη νέα Μονή του Αγίου Μάμα. Χτίσθηκε στα ερείπια παλαιού ναού του 1600 και είναι Μετόχι της Ιεράς Μονής Αγίου Νικολάου Άνδρου. Λίγο μετά υπάρχει ένα σημείο ψηλά, όπου η παραλία αποκαλύπτεται στα μάτια του επισκέπτη. Η εικόνα που αντικρύζεις ανεβάζει τους παλμούς της καρδιάς σου και σε κατακλύζει ένα συναίσθημα ανυπομονησίας. Δεν πιστεύεις αυτό που βλέπεις. Κάτι σε κάνει να θες να κατέβεις εκεί κάτω γρήγορα.

Παραλία Άχλα

Πρόσβαση στην παραλία Άχλα από τη θάλασσα

Η πρόσβαση στην Παραλία Άχλα από τη θάλασσα είναι από μόνη της μια μοναδική εμπειρία. Η διαδρομή είναι πολύ γοητευτική καθώς τα βράχια σχηματίζουν σπηλιές, βραχονησίδες. Το κύμα σπάει και η θάλασσα σα να τραγουδά μπαίνει και βγαίνει στις σπηλιές. Ξεκινώντας από το λιμάνι της Χώρας στο Νημποριό, μετά τα Γυάλια, τα Πίσω Γυάλια, η Θεοτόκος, μετά ο Πλάτανος και έφτασες. Από τη μια η στεριά και από την άλλη όσο φτάνει το μάτι, γαλάζιο και μπλε. Στo βράχο με το εκκλησάκι στην Θεοτόκο τον Σεπτέμβρη φωλιάζει το θαλασσοπούλι Μαυροπετρίτης. Ένα σπάνιο είδος γερακιού υπό προστασία, για να αναπαραχθεί πριν ξεκινήσει το ταξίδι του για να ξεχειμωνιάσει στην Μαγαδασκάρη. Τα βράχια τα έχει φιλοτεχνήσει το κύμα και τις βραχονησίδες τις επισκέπτονται γλαροπούλια.

Πλησιάζοντας στην παραλία Άχλα από την θάλασσα μόλις μπεις στον όμορφο κλειστό κόλπο, είναι σίγουρο ότι θα θες να βουτήξεις πριν καν φτάσεις στην ακτή. Η παραλία έχει ψιλό, λευκό βοτσαλάκι και άμμο ενώ το σμαραγδένιο χρώμα της θάλασσας είναι μοναδικό και τα νερά είναι ήσυχα ακόμη και με δυνατό άνεμο. Στο ένα άκρο βρίσκεται το μικρό εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου και στο άλλο άκρο ο επιβλητικός φάρος της Γριάς. Η παραλία Άχλα τον Αύγουστο γεμίζει σκάφη, κότερα και βάρκες.

O βιότοπος στην Παραλία Άχλα

Άχλα… κάτι παραπάνω από μια παραλία!

Τα Άχλα δεν είναι μόνο η παραλία είναι ένας σημαντικός βιότοπος με εντυπωσιακά πλατάνια σε απόσταση μια ανάσα από την θάλασσα. Στην παραλία Άχλα εκβάλει ο ποταμός Άχλας, ένας από τους 3 μεγάλους ποταμούς της Άνδρου. Τα νερά του τρέχουν ακόμη και το καλοκαίρι μέχρι τον Αύγουστο. Ο ποταμός αναβλύζει από τις πλαγιές των βουνών της Βουρκωτής και εκβάλλει στο Αιγαίο. Μια καταπράσινη ρεματιά και μια μαγευτική διαδρομή στο πλατανοδάσος απλώνεται πίσω από την παραλία Άχλα. Μικροί καταρράκτες που καταλήγουν σε βάθρες που προσφέρονται για κολύμπι, κάτω από αιωνόβια πλατάνια, ένα σπάνιο φαινόμενο στα Κυκλαδονήσια. Αν είστε τυχεροί θα συναντήσετε καβούρια του γλυκού νερού, χέλια, νεροχελώνες, λαγούς, πέρδικες και σπάνια αποδημητικά πουλιά και πολύχρωμες λιβελούλες.

Στον χάρτη που ακολουθεί υπάρχει δυνατότητα Google Street View. Απλά σύρετε το πορτοκαλί ανθρωπάκι πάνω στην μπλε κουκίδα που θα εμφανιστεί.

Διεύθυνση

Η Διεύθυνσή μας:

Άχλα, Άνδρος

Σχεδιασμός της διαδρομής μου

Αφήστε μια κριτική

Η βαθμολογία σας

Αξιολόγηση
Δημοσίευση...
Η Βαθμολογία σας έχει σταλεί επιτυχώς
Παρακαλούμε συμπληρώστε όλα τα πεδία
Captcha check failed
Ιωάννα Γιαννουλοπούλου ΑΓΡΙΝΙΟ Ιανουάριος 12, 2017 02:37
Αξιολόγηση

Πριν 8 χρονια πρωτοπήγα Ανδρο να δω ενα κτήμα για το οποίο η περιγραφή του ήταν ότι βλέπει θάλασσα. Ο ιδιοκτήτης μας πήγε στο σημείο , μαζι με την κόρη μου είμασταν,και παρότι δεν ήθελα να κοιτάξω αριστερά κατεβαίνοντας απο την Βουρκωτη γιατι μου φαινόταν απότομα , οταν έφτασα στο σημείο και είδα το μοναστήρι του Αγίου Μαμα και μετα το Φάρο της Γριάς και την παραλία ήμουν έτοιμη να υπογράψω το συμβόλαιο χωρίς άλλες ερωτήσεις. Ήταν Μαρτης και δεν ήταν για μπανιο.Την επόμενη υπέγραψα προσύμφωνο και 1 μήνα μετα είχα το συμβόλαιο αγοράς στα χέρια μου.Ηρθα άλλες δυο φορες στην Ανδρο κι έκανα και μπανιο στα Αχλα. Μαγεία ειναι το σημείο. Ήταν τον Μαρτη πριν απο τα γεγονότα με την Ελένη.Ονειρευομαι 30 τετραγωνικά κτίσμα σε 36 στρέμματα με θέα τον Άγιο Μαμα ,τονΦαρο της Γριάς και τα Αχλα γιατι μπορώ να τα βλέπω ολα απο το σημείο που είμαι.Έχω 260 μοίρες ανοιχτή θάλασσα μπροστά μου. Όμως η Ανδρος ειναι παντού ωραια. Γι αυτο δικαιολογήσετε μου τον βαθμό στην αξιολόγηση.Λατρεύω την Ανδρο, ειναι το δικό μου νησί.

Γιάννης Πιττακίδης Νοέμβριος 5, 2016 13:04
Αξιολόγηση

Σίγουρα μια από τις ομορφότερες παραλίες της Ελλάδας!