Παναγία η Θεοσκέπαστη στην Άνδρο

Μια Εκκλησία, ζωντανός θρύλος

Η Παναγία η Θεοσκέπαστη στην Άνδρο βρίσκεται στην Χώρα του αρχοντικού νησιού και αποτελεί μία από τις σημαντικότερες εκκλησίες των Κυκλάδων. Την εβδομάδα των τελευταίων Χαιρετισμών και συγκεκριμένα το Σάββατο αυτής της εβδομάδας, δεκαπέντε μέρες πριν το Πάσχα, όλο το νησί γιορτάζει την Παναγία της Θεοσκέπαστη. Αποτελεί σύμβολο της ορθοδοξίας και προστάτιδα όλου του νησιού, αλλά και τον ναυτικών. Πρόκειται για μια κατάλευκη εκκλησία, μεγάλη και επιβλητική, που πίσω από την ανέγερσή της κρύβει έναν θρύλο. Έναν θρύλο ο οποίος αναδεικνύει την θαυματουργή της προέλευση και τον χαρακτηρισμό της ως προστάτιδα των ναυτικών.

Παναγία η Θεοσκέπαστη στην Άνδρο – Η θρυλική ιστορία

Ο θρύλος λοιπόν πίσω από την Παναγία την Θεοσκέπαστη στην Άνδρο και την ανέγερση της είναι πολύ ενδιαφέρων. Κάποιο βράδυ, πριν από πολλά χρόνια, ένα καράβι κινδύνευε από τα ταραχώδη κύματα και τις ακραίες καιρικές συνθήκες. Πάνω που οι ναύτες είχαν αρχίσει να αποδέχονται την μοίρα τους διέκριναν από μακριά ένα εκτυφλωτικό φως. Προσπαθώντας να καταλάβουν τι ακριβώς συνέβαινε, διέκριναν την εικόνα της παναγίας. Χωρίς να έχουν άλλη επιλογή και με ελπίδα να τους προστατέψει, ακολούθησαν το έντονο φως. Όσο πιο κοντά έφταναν στην εικόνα, τόσο περισσότερο η θάλασσα γινόταν πιο ήρεμη. Έτσι κατάφεραν με ασφάλεια να φτάσουν στην στεριά και με απόλυτη ευλάβεια προσκύνησαν την εικόνα. Μετά την προσευχές και το προσκύνημα οι ναύτες αποφάσισαν να μεταφέρουν την εικόνα σε ένα πιο ασφαλές μέρος και συγκεκριμένα στο ξωκλήσι του Αγίου Αθανασίου. Προς έκπληξή τους όμως, όταν ξημέρωσε η εικόνα της Παναγίας έλειπε. Τότε ανακάλυψαν ότι η εικόνα είχε γυρίσει πίσω στην σπηλιά και αποφάσισαν να χτίσουν εκεί μια εκκλησία προς τιμήν της.

Παναγιά Θεοσκέπαστη Άνδρος Εκκλησία

Η θεόσταλτη ξυλεία

Η Παναγία η Θεοσκέπαστη στην Άνδρο και ο θρύλος που την συνοδεύει δεν σταματούν εδώ. Οι ναυτικοί και οι ντόπιοι, αδυνατούσαν να ολοκληρώσουν το έργο καθώς τους έλειπαν ξύλα για την σκεπή. Την ίδια στιγμή, μερικά χιλιόμετρα μακριά στα ανοιχτά του Αιγαίου ένα άλλο πλοίο φορτωμένο με ξυλεία κινδύνευε να βυθιστεί. Ο καπετάνιος του πλοίου για να σώσει το πλήρωμά του πήρε την απόφαση να ρίξει το φορτίο του πλοίου στην θάλασσα για να ελαφρύνει. Λίγες στιγμές μετά, η θάλασσα άρχισε να ξεβράζει όλη την ξυλεία που χρειάζονταν για να ολοκληρωθεί η σκεπή της εκκλησίας. Για αυτόν τον λόγο η Εκκλησία ονομάστηκε Παναγία η Θεοσκέπαστη στην Άνδρο, καθώς η ανέγερσή της, αλλά και η σκεπή της ολοκληρώθηκαν από θαύμα.Διεύθυνση

Χώρα, Άνδρος

GPS

37.8379417, 24.9402467

Αφήστε μια κριτική

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *