Μονή Αγίας Μαρίνας στην Άνδρο

Ένα μοναστήρι με μεγάλη ιστορία

Η Μονή Αγίας Μαρίνας στην Άνδρο βρίσκεται στην περιοχή του χωριού Αποίκια και είναι αφιερωμένη στην Μεγαλο-μάρτυρα του 3ου αιώνα μ.Χ. Λέγεται ότι ιδρύθηκε το 1325 μ.Χ. από ένα ασκητή γέροντα στον οποίον ως εκ θαύματος εμφανίστηκε η Αγία Μαρίνα.

Του έδωσε οδηγίες για την εύρεση της κρυμμένης εικόνας που βρισκόταν στη σχισμή ενός βράχου. Με την οικονομική βοήθεια του αυτοκράτορα Εμμανουήλ Β΄ Κομνηνού ιδρύει την Ιερά Μονή Αγίας Μαρίνας στην Άνδρο.

Μονή Αγίας Μαρίνας στην Άνδρο – Ιστορικά στοιχεία

Η Μονή Αγίας Μαρίνας στην Άνδρο μετά την ίδρυση της περνάει αρκετές δυσκολίες. Τον 16ο αιώνα καίγεται 3 φορές κατά την διάρκεια επιδρομών από πειρατές με αποτέλεσμα να παρακμάσει. Μόνο 5 υπερήλικες μοναχοί διαμένουν στην μονή το 1743. Ο Ιερώνυμος Σωφρόνιος βιώνει οράματα και θαύματα που τον προτρέπουν να εκποιήσει όλη την περιουσία που κατείχε στην Πελοπόννησο και να μεταβεί στη Μονή. Μετατρέπει την Μονή σε γυναικεία το 1746.

Σχεδόν 150 χρόνια αργότερα, το 1883 με την έκδοση διατάγματος των Βαυαρών αντιβασιλέων Μονή Αγίας Μαρίνας αναγκάζεται να κλείσει και μετατρέπεται σε στάβλο. Η εικόνα βγαίνει σε αναγκαστική δημοπρασία και σώζεται από την οικογένεια Εμπειρίκου. Θα παραμείνει για 146 χρόνια στην εκκλησία της παναγίας στη Χώρα.

Η σύγχρονη αναστήλωση

Εν έτη 1975, ο Μητροπολίτης Δωρόθεος, βλέποντας τα ερείπια τη Μονής προτρέπει τον διάκονο του, πρώην Αγιορείτη μοναχό Κυπριανό να την αναστηλώσει. Ο Κυπριανός αρνείται, αλλά το ίδιο βράδυ η Αγία Μαρίνα εμφανίζεται σε όραμα. Η Αγία του λέει ότι αυτή και και οι αδελφές της πρέπει να επιστρέψουν στην Μονή. Αυτό ήταν αρκετό ώστε από την επόμενη μέρα κιόλας να αρχίσει η αναστήλωση της Μονής.

Το μόνο που μένει είναι να επιστρέψει η εικόνα στην “κατοικία’ της. Ο Κυπριανός καταβάλλοντας μεγάλη προσπάθεια καταφέρνει το 1976 η εικόνα να μεταφερθεί από την Χώρα της Άνδρου στη Μονή. Κατόπιν οράματος εντοπίζει και το αγίασμα που του υπέδειξε η Αγία Μαρίνα στον ύπνο του.

Για δεκάδες χρόνια από τότε έχουν πραγματοποιηθεί πολλά θαύματα της Αγίας Μαρίνας. Η Ιερά Μονή Αγίας Μαρίνας με το αγίασμα και την θαυματουργική εικόνα της συγκεντρώνει πολλούς πιστούς κυρίως από την Κύπρο λόγω θαύματος που έγινε πριν χρόνια σε ένα παιδί από εκεί. Αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα προσκυνήματα στην Ελλάδα.

Η Μονή Αγίας Μαρίνας στην Άνδρο εορτάζει στις 17 Ιουλίου προσελκύοντας πολύ μεγάλο αριθμό προσκυνητών από τη Ελλάδα και το εξωτερικό στο νησί.Διεύθυνση

Αποίκια, Άνδρος

GPS

37.843857673384, 24.910181949148

Τηλέφωνο