Καταρράκτες Πυθάρας στην Άνδρο

Ένα μέρος βγαλμένο από παραμύθι

Οι Καταρράκτες Πυθάρας στην Άνδρο βρίσκονται στα Αποίκια, σε απόσταση δέκα λεπτών από τον δρόμο. Για να φτάσετε εκεί θα περάσετε από ένα ομαλό μονοπάτι, γεμάτο βλάστηση.

Καταρράκτες Πυθάρας – Μια παραμυθένια διαδρομή

Η διαδρομή σε προδιαθέτει για την ομορφιά που θα αντικρίσεις στον ‘Νεραϊδότοπο” όπως τον αποκαλεί η λαϊκή παράδοση. Τα άφθονα νερά της τρέχουν ορμητικά και δημιουργούν έναν εκπληκτικό βιότοπο. Μέσα στο καταπράσινο τοπίο σχηματίζονται καταρράκτες και λίμνες όπου αφθονεί η υδρόβια ζωή. Οι πηγές είναι στο όρος Πέταλο, στην περιοχή Ευρουσιές, και οι εκβολές είναι στην παραλία Γιάλια. Αντίστοιχης ομορφιάς και η Γερολίμνη με τον υπέροχο φυσικό της πλούτο. 

Σαν όνειρο, βγαλμένο από ένα παραμύθι με ξωτικά και μαγεμένα δάση, μόνο έτσι μπορεί να γίνει η περιγραφή για τον Νεραϊδότοπο. Μόνο εάν περπατήσεις, μυρίσεις, λουστείς, βιώσεις αυτό το μαγικό μέρος, απολύσεις τα νερά και ακούσεις τα τζιτζίκια θα νιώσεις αυτά, που δεν περιγράφονται εύκολα με λέξεις.

Οι Καταρράκτες Πυθάρας είναι ένα μικρό οικοσύστημα για πολλά πουλιά και αμφίβια. Παράλληλα για σπάνια είδη φυτών και αγριολούλουδων που φυτρώνουν σε όλο το μήκος της ρεματιάς. Η Πυθάρα χρησιμοποιείται για την άρδευση των χωραφιών ενώ από το 1863 μέχρι το 1936 τα νερά της κινούσαν το μεγαλύτερο νερόμυλο των Βαλκανίων, τη “Φάμπρικα” λίγο πιο κάτω στο χωριό των Στενιών.

Οι Καταρράκτες Πυθάρας, είναι ένας προορισμός που δεν θυμίζει Κυκλάδες και θα σας μείνει αξέχαστος.Διεύθυνση

Αποίκια, Άνδρος

GPS

37.844721679461, 24.902771671474