Αρχαιολογικός Χώρος Παλαιόπολης Άνδρου

Η αρχαία Πρωτεύουσα της Άνδρου

O Αρχαιολογικός Χώρος Παλαιόπολης στην Άνδρο, είναι ουσιαστικά η αρχαία πρωτεύουσα του νησιού και η μοναδική πόλη στο νησί κατά τα Κλασικά Χρόνια. Ιδρύθηκε τον 7ο-6ο αιώνα π.Χ. και γνώρισε μεγάλη άνθηση.

Τον 1ο μ.Χ. αιώνα άρχισε η παρακμή της, καταστράφηκε από σεισμό τον 4ο αιώνα μ.Χ. και ένα μέρος της βυθίστηκε στη θάλασσα. Κατοικήθηκε, πάντως, μέχρι τα πρωτοβυζαντινά Χρόνια. Από την αρχαία πόλη σώζεται το τείχος έως 3 μέτρα σε κάποια σημεία και ιερά. Επίσης σώζεται ένας ναός αφιερωμένος στον Πύθιο Απόλλωνα (τέλη του 6ου αι. π.Χ.), που λατρευόταν ως κύρια θεότητα μαζί με τον Διόνυσο στην Ανδρο, νεκροταφεία κ.ά.

Από εκεί προέρχεται ο Κούρος που στολίζει το Αρχαιολογικό Μουσείο Ανδρου και ίσως μία Κόρη, που βρίσκεται στην Κοπεγχάγη. 

Αρχαιολογικός Χώρος Παλαιόπολης – Τα ευρήματα

Η αρχαιολογική σκαπάνη έχει αποκαλύψει την πόλη των κλασικών χρόνων με την αγορά της, αποχετευτικό και αρδευτικό δίκτυο. Το πιο σημαντικό που ανακαλύφθηκε είναι ότι οι κάτοικοί της γνώριζαν την κατεργασία μετάλλων. Συνεπώς μπορούσαν να εκμεταλλευτούν τον ορυκτό πλούτο.

Ο Αρχαιολογικός Χώρος Παλαιόπολης κατά την ανασκαφή έχει φέρει στο φως και σπίτια των πρώτων χριστιανικών αιώνων, όπως επίσης μια τρίκλιτη βασιλική, η οποία σώζεται σε καλή κατάσταση σε ύψος έως τριών μέτρων. Είναι πιθανόν ο ναός να καταστράφηκε από το μεγάλο σεισμό του 552 της Ανατολικής Μεσογείου, οπότε αντικαταστάθηκε από έναν μικρότερο.

Το 2009 αποκαλύφθηκε ψηφιδωτό δάπεδο στο κεντρικό κλίτος της βασιλικής του 5ου αιώνα. Τα ονόματα των δύο κτητόρων της, ονομάζονταν: Ευφρόσυνος και Μαρία. Ο Αρχαιολογικός Χώρος Παλαιόπολης, αποτελεί έναν από τους πολύ σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους στην Άνδρο.

 



Διεύθυνση

Παλαιόπολη, Άνδρος

GPS

37.81483566725, 24.825035333633