Αρχαιολογικός Χώρος Παλαιόπολης Άνδρου

Αρχαιολογικός Χώρος Παλαιόπολης Άνδρου

Η Παλαιόπολη ήταν η αρχαία πρωτεύουσα της Ανδρου και η μοναδική πόλη στο νησί κατά τα Κλασικά Χρόνια. Ιδρύθηκε τον 7ο-6ο αιώνα π.Χ. και γνώρισε μεγάλη άνθηση. Τον 1ο μ.Χ. αιώνα άρχισε η παρακμή της, καταστράφηκε από σεισμό τον 4ο αιώνα μ.Χ. και ένα μέρος της βυθίστηκε στη θάλασσα. Κατοικήθηκε, πάντως, μέχρι τα πρωτοβυζαντινά Χρόνια. Από την αρχαία πόλη σώζεται το τείχος έως 3 μέτρα σε κάποια σημεία, ιερά, ένας ναός αφιερωμένος στον Πύθιο Απόλλωνα (τέλη του 6ου αι. π.Χ.), που λατρευόταν ως κύρια θεότητα μαζί με τον Διόνυσο στην Ανδρο, νεκροταφεία κ.ά.

Από εκεί προέρχεται ο Κούρος που στολίζει το Αρχαιολογικό Μουσείο Ανδρου και ίσως μία Κόρη, που βρίσκεται στην Κοπεγχάγη. Η αρχαιολογική σκαπάνη έχει αποκαλύψει την πόλη των κλασικών χρόνων με την αγορά της, αποχετευτικό και αρδευτικό δίκτυο και το πιο σημαντικό, ότι οι κάτοικοί της γνώριζαν την κατεργασία μετάλλων. Συνεπώς μπορούσαν να εκμεταλλευτούν τον ορυκτό πλούτο.

Η ανασκαφή έχει φέρει στο φως και σπίτια των πρώτων χριστιανικών αιώνων, όπως επίσης μια τρίκλιτη βασιλική, η οποία σώζεται σε καλή κατάσταση σε ύψος έως τριών μέτρων. Είναι πιθανόν ο ναός να καταστράφηκε από το μεγάλο σεισμό του 552 της Ανατολικής Μεσογείου, οπότε αντικαταστάθηκε από έναν μικρότερο. Το 2009 αποκαλύφθηκε ψηφιδωτό δάπεδο στο κεντρικό κλίτος της βασιλικής του 5ου αιώνα με τα ονόματα των δύο κτητόρων της, που ονομάζονταν: Ευφρόσυνος και Μαρία.

Διεύθυνση

Η Διεύθυνσή μας:

Παλαιόπολη, Άνδρος