Παραλία Πλάκα

Παραλία Πλάκα

Παραλία Πλάκα

Στη δυτική ακτογραμμή της Άνδρου κινούμενοι προς το Νότο συναντάμε μια μικρή υπέροχη αμμουδιά με άμμο, ψιλό βοτσαλάκι και δεντράκια, την Παραλία Πλάκα. Μετά τις εξαιρετικές από Βορρά προς Νότο Χαλκολιμνιώνας και Αποθήκες η ίδια περιοχή με το έντονο αρχαιολογικό ενδιαφέρον διαθέτει και τρίτη παραλία, αγαπημένος προορισμός των ψαράδων και όχι μόνο, και η οποία ανήκει στο δημοτικό διαμέρισμα του Κορθίου. Κύριο χαρακτηριστικό της ο συνδυασμός πράσινου για σκιά, υπέροχων καταγάλανων νερών, άμμου με ψιλό βότσαλο αλλά και βράχου στις γωνιές της, που την καθιστούν ιδανική για ό, τι κι αν επιθυμήσει κανείς.

Πως θα πάτε στην Παραλία Πλάκα

Η Πλάκα βρίσκεται κοντά στο χωριό Ζαγανιάρι περίπου 30 χιλιόμετρα από το λιμάνι του Γαυρίου και 20 από την πρωτεύουσα Χώρα. Φτάνοντας στη Σταυροπέδα συνεχίζετε με κατεύθυνση το Κόρθι και στο ύψος του οικισμού Ζαγανιάρι στρίβετε δεξιά. Η παραλία βρίσκεται κάτω από το όμορφο εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου Φαράλη. Η διαδρομή από εκείνο το σημείο μέχρι τη θάλασσα είναι σε χωμάτινο δρόμο. Από θαλάσσης βρίσκεται ουσιαστικά αμέσως μετά τις Αποθήκες προς το Νότο αλλά η προσέγγισή της δεν είναι από διαφορετικό δρόμο. Η Παραλία Πλάκα θα σας αποζημιώσει. Διαθέτει ψιλό βοτσαλάκι με άμμο αλλά και δένδρα που προσφέρουν σκιά. Τα βράχια που υπάρχουν δεξιά και αριστερά της αμμουδιάς ενδείκνυνται για ηλιοθεραπεία αλλά και ψάρεμα. Επίσης λόγω της φοράς του ορμίσκου που την φιλοξενεί η Πλάκα προστατεύεται από τα καλοκαιρινά μελτέμια περισσότερο από άλλες παραλίες της περιοχής.

Τα αρχαία και οι ψαράδες

Η Πλάκα ήταν παλιά τόπος συνάντησης των ψαράδων της περιοχής. Παλιά υπήρχαν πολλά “κονάκια” τέτοιων ψαράδων εκεί σημάδια από τα οποία μπορεί κανείς να δει και σήμερα κοντά στην αμμουδιά. Επίσης ίσως και λόγω της γειτνίασης με την “αρχαιοτέρα πόλη της Ευρώπης”, τον περίφημο Στρόφιλα, αλλά και την διπλανή Ζαγορά, στην παρακείμενη Παραλία Πλάκα έχουν βρεθεί ίχνη ενός ακόμη προϊστορικού οικισμού.

Διεύθυνση

Η Διεύθυνσή μας:

Ζαγανιάρι, Άνδρος