Παραλία Πύργος

Παραλία Πύργος

Παραλία Πύργος

Τα βορειοδυτικά παράλια της Άνδρου κρύβουν μερικές από τις ομορφότερες παρθένες αμμουδιές του νησιού. Αν και δυσπρόσιτη η Παραλία Πύργος θα σας ανταμείψει με τα δροσερά νερά της. Εξάλλου ο πύργος που στέκει στην βορειοδυτική της άκρη – και έδωσε το όνομά του στην παρακείμενη ακτή -συγκεντρώνει μεγάλο τουριστικό αλλά και ιστορικό ενδιαφέρον καθώς αποτελεί ένα από τα καλύτερα σωζόμενα δείγματα της ενετικής αρχιτεκτονικής στην Άνδρο.

Πως θα πάτε στην Παραλία Πύργος

Βρίσκεται στην σχετικά πιο δυσπρόσιτη αλλά και αραιοκατοικημένη πλευρά του νησιού, την βορειοδυτική. Απέχει περίπου 15 χιλιόμετρα από το Γαύριο. Ωστόσο η διαδρομή προς την Παραλία Πύργος είναι κατά το μεγαλύτερο μέρος της χωματόδρομος. Κατευθυνόμενοι βορειοδυτικά από το λιμάνι – στην αντίθετη δηλαδή κατεύθυνση από την Χώρα – θα συναντήσετε 8 χιλιόμετρα μετά το χωριό Μυρμηγκιές. Από εκεί είτε επιλέγοντας την διαδρομή από τον οικισμό Ψωριάριζα είτε κατηφορίζοντας προς τα παράλια μέσω άλλων εναλλακτικών δρόμων ξεκινά το χωμάτινο τμήμα της διαδρομής που θα σας οδηγήσει  στην Παραλία Πύργος. Η ίδια διαδρομή άλλωστε θα σας φέρει κοντά και σε άλλες δύο γειτονικές στον Πύργο και εξίσου ελκυστικές αμμουδιές της περιοχής, την Παραλία Καμινάκι και την Παραλία Βλυχάδα. Στον Πύργο κυριαρχεί η άμμος ενώ τα βραχώδη τμήματα της παραλίας είναι ιδανικά για ψάρεμα από την ακτή ή και με ψαροτούφεκο. Ο ορμίσκος που βρίσκεται η αμμουδιά είναι αρκετά κλειστός προστατεύοντας έτσι από τα μελτέμια που πνέουν από τον Κάβο Ντόρο.

Από εδώ και οι Ενετοί

Ο πύργος που δεσπόζει στο βραχώδες βορειοδυτικό άκρο της Παραλίας ονομάζεται Πύργος της Οστοδωσιάς ή κοινώς Κάστρο του Μακροταντάλου. Πρόκειται για το μικρότερο από τα τρία γνωστά ενετικά κάστρα της Άνδρου και φέρει αρκετές ομοιότητες με το διάσημο Κάτω Κάστρο της Χώρας. Ο Μαρίνος Δάνδολος (γνωστός και ως Τάνταλος), Ενετός διοικητής της Άνδρου κατά τον 13ο αιώνα, δώρισε ως φέουδο όλη αυτή την περιοχή μαζί με το εν λόγω κάστρο στον αδερφό του Μάρκο, από τον οποίο και ονομάστηκε έτσι (Μακροτάνταλο).

Διεύθυνση

Η Διεύθυνσή μας:

Πύργος, Άνδρος