Η διαδρομή σε προδιαθέτει για την ομορφιά που θα αντικρίσεις στον ‘Νεραϊδότοπο” όπως τον θεωρεί η λαϊκή παράδοση. Τα άφθονα νερά της τρέχουν ορμητικά και δημιουργούν έναν εκπληκτικό βιότοπο μέσα στο καταπράσινο τοπίο σχηματίζοντας καταρράκτες και λίμνες όπου αφθονεί η υδρόβια ζωή.
Αποίκια, Άνδρος
Η πηγή Σάριζα στα Αποίκια της Άνδρου είναι πλούσια σε διάφορα μέταλλα. Το νερό της πηγής είναι ιαματικό και έτσι το 1932 κατόπιν βασιλικού διατάγματος αποφάσισαν ότι καταπολεμάει τις νεφρικές παθήσεις και όχι μόνο. Μια επιγραφή κοντά στην πηγή αναφέρει επίσης το εξής: “Χαίρε ξένε θυμήσου οπότε γυρίσεις στην πατρίδα σου ότι πρώτα την ζωή σου σε μένα οφείλεις. “
Αποίκια, Άνδρος
Οι πηγές Μαινήτων στην Άνδρο Οι πηγές Μαινήτων βρίσκονται στον παραδοσιακό οικισμό που είναι κτισμένος ανάμεσα στις καρυδιές και τα πλατάνια. Τα νερά τρέχουν από τα στόματα μαρμάρινων λεόντων, στη μικρή σκιερή πλατεία με τις ταβέρνες και τα καφενεία. Το όνομα του χωριού έλκει την καταγωγή του από τις μαινάδες τις νύμφες του θεού Διόνυσου, όμως ο ιστορικός Δημήτριος Πασχάλης, υποστηρίζει, ότι το όνομα Μαίνητες προέρχεται από τη λέξη “amoenitas”, που σημαίνει χαριτωμένος, ευχάριστος τόπος. Όπως να έχει είναι ένα από τα πιο όμορφα, καταπράσινα χωριά της ΄Ανδρου. Βρίσκονται πολύ κοντά στη Χώρα. Από το χωριό ξεκινά η κοιλάδα της Μεσαριάς που καταλήγει στην παραλία του Νημποργειού. Πηγές Μαινήτων, ο ήχος του νερού στα χείλη των Μαινάδων Οι πηγές Μαινήτων βρίσκονται κάτω από το ιερό της Παναγίας της Κουμούλου. Πολλοί υποστηρίζουν ότι η εκκλησία είναι κτισμένη στη θέση αρχαίου ναού. Τα νερά τους ποτίζουν πολλά κτήματα των Μαινήτων, της Μεσσαριάς αλλά φτάνουν και μέχρι το Μέσα Χωριό στα Λειβάδια! Λένε πως είναι οι αρχαίες πηγές του ναού του Διονύσου. Δίπλα από την Κουμούλο βρίσκεται η πηγή «Φουντάνα», (fontana: πηγή, συντριβάνι) πολύ κοντά η πηγή της Μολυβαριάς, η πηγή του Ζαννάκη (Ανω Μαίνητες), ο Κούμαρος, κ.ά. Μέχρι τον πόλεμο και αργότερα λειτουργούσαν […]
Μένητες, Άνδρος
Ογκώδεις κολώνες δημιουργούν δαιδαλώδη διαμερίσματα. Πολλοί σταλακτίτες και σταλαγμίτες, ελικτίτες, ποικιλόμορφοι και πολύχρωμοι, γκούρ, διακοσμούν τους οκτώ θαλάμους του ενώ σε πολλά σημεία υπάρχουν λιθωματικές λεκάνες νερού και μαργαριτάρια σπηλαίων.
Αλαδινού, Άνδρος
Τα Διποτάματα είναι ένα από τα ωραιότερα σημεία του νησιού, ένας επίγειος παράδεισος με πλούσια βλάστηση, παλιούς νερόμυλους, πέτρινα γεφύρια. Είναι μια ποταμιά μεγάλου φυσικού κάλλους, μήκους περίπου 7 χιλιομέτρων, στη νοτιοανατολική περιοχή του νησιού, ανάμεσα στο Συνετί, Παλαιόκαστρο και Κοχύλου.
Κοχύλου, Άνδρος