Ιδρύθηκε το 1981 από δωρεά του Ιδρύματος Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή με σχέδια του Στάμου Παπαδάκη. Στεγάζει ευρήματα από ανασκαφές στην Άνδρο.
Χώρα, Άνδρος
Το ενδιαφέρον του εστιάζεται στις πλαστικές τέχνες, τη μουσική, το θέατρο και την λογοτεχνία. Από το 1995 καθιερώνεται ο θεσμός «Πλόες» και κάθε καλοκαίρι οργανώνει σημαντικές εκθέσεις ζωγράφων.
Χώρα, Άνδρος
Σχεδόν 3.000 τόμοι από την ιδιωτική συλλογή του Θεόφιλου Καΐρη, 85.000 στο σύνολο βρίσκονται εδώ. Επίσης, πολλές σπάνιες εκδόσεις, χειρόγραφα, ιστορικά αρχεία, έργα τέχνης και μια μικρή αρχαιολογική συλλογή.
Χώρα, Άνδρος
Στεγάζεται στο παλιό παγοποιείο του Μαντζαβελάκη στην είσοδο της Χώρας, στο ξενοδοχείο Paradise. Παρουσιάζει εκθέματα από τη ζωή της Άνδρου και αντίγραφα της χριστιανικής τέχνης. Θεσμός έχουν γίνει η Γιορτή Λεμονιού το Μ. Σάββατο και το Φεστιβάλ Κρασιού, Τυριού και Ζυμωτού Ψωμιού της Άνδρου την παραμονή του Αγίου Πνεύματος.
Χώρα, Άνδρος
Στις 28 Ιουλίου 1979 το Ίδρυμα Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή εγκαινίασε στη Χώρα της Άνδρου, γενέτειρα του Βασίλη Π. Γουλανδρή, το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης.
Χώρα, Άνδρος
Τα εκθέματα του αποκαλύπτουν την πλούσια ιστορία της Ανδριώτικης ναυτιλίας, με ναυλώσεις, συμβάσεις, ημερολόγια ναυτικών, λιθογραφίες, φωτογραφίες και μοντέλα Ανδριώτικων πλοίων.
Χώρα, Άνδρος
Σημαντικότερα εκθέματα αποτελούν το μαρμάρινο λιοντάρι, μαρμάρινο αγαλματίδιο της Αρτέμιδος και μαρμάρινη πλάκα με τον μοναδικό στην Ελλάδα σωζόμενο ύμνο προς τιμήν της θεάς Ίσιδος.
Παλαιόπολη, Άνδρος
Μουσείο Ελιάς Κυκλάδων Όσο συνειδητοποιούμε πόσο η ζωή και ο πολιτισμός μας συνδέεται με το ελαιόδεντρο και τα προϊόντα του και όσο εξελίσσονται οι τεχνικές και οι μέθοδοι παραγωγής του ελαιόλαδου, τόσο περισσότερο αναγκαία γίνεται – σε μιαν εποχή ραγδαίων αλλαγών – η διαφύλαξη και ανάδειξη παραδοσιακών, ζωοκίνητων ελαιοτριβείων. Στην πλειοψηφία τους άλλωστε έπαψαν να λειτουργούν από τα τέλη της δεκαετίας του 1960. Από τα καλά σωζόμενα παλαιά ζωοκίνητα ελαιοτριβεία της Άνδρου, η “βίδα” του Δημήτρη Χέλμη στον Άνω Πιτροφό. Το κτίριο χρονολογείται πολύ πριν το έτος 1823. Αποκαταστάθηκε και μετατράπηκε σε επισκέψιμο μουσειακό χώρο για να προσφέρει στον επισκέπτη κάθε ηλικίας την δυνατότητα να προσεγγίσει πολιτισμικά το πολύτιμο προϊόν αλλά και να εξοικειωθεί με τις παλαιές και πατροπαράδοτες τεχνικές της παραγωγής του. Το κτίριο του μουσείου με τον εξοπλισμό του είναι ένα εξαίρετο δείγμα αγροτικής κληρονομιάς, προβιομηχανικής τεχνολογίας και αρχιτεκτονικής κληρονομιάς.
Πιτροφός, Άνδρος