Φορολόγηση για την ενοικίαση μέσω Airbnb και στην Άνδρο;

Φορολόγηση για την ενοικίαση μέσω Airbnb και στην Άνδρο;

Airbnb στην Άνδρο | Η τουριστική βιομηχανία του διαμοιρασμού

Airbnb στην Άνδρο

Ένα κύριο θέμα που αφορά την Άνδρο και τους ιδιοκτήτες καταλύματων ενοικίασης μέσω Airbnb. Πλησιάζει ο χρόνος που θα κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχεδίου για την οικονομία του διαμοιρασμού (sharing economy) στον χώρο του τουρισμού. Αφορά το πλαίσιο με το οποίο η κυβέρνηση θέλει να ορίσει τους κανόνες στη ραγδαία αναπτυσσόμενη αγορά της μίσθωσης ιδιωτικών κατοικιών σε τουρίστες, οι οποίες πραγματοποιούνται μέσω διαδικτύου μέσω ιστοσελίδων σαν το Airbnb. Αυτή η ανάπτυξη είναι εμφανής και στην Άνδρο. Με αυτή την κίνηση η κυβέρνηση επιδιώκει να φορολογήσει σημαντικό μέρος της γκρίζας οικονομίας του τουρισμού. Για τον καθορισμό των διατάξεων εξελίχθηκε χρονοβόρα διαβούλευση μεταξύ της κυβέρνησης και των δανειστών.

Το ενδιαφέρον του ΔΝΤ για το θέμα αυτό αποδίδεται στο γεγονός ότι η Airbnb, η μεγαλύτερη εταιρεία του είδους παγκοσμίως είναι αμερικανική. Την ιδια στιγμή, οι ευρωπαϊκοί θεσμοί ενδιαφέρονται άμεσα, επειδή δεν υπάρχει σε καμία άλλη χώρα της Ευρώπης αντίστοιχο θεσμικό πλαισίο και έτσι ο ελληνικός νόμος αποτελεί «πιλότο» για άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Ε.Ε. έχει ασχοληθεί με το θέμα στο πλαίσιο της Στρατηγικής για την Ψηφιακή Ενιαία Αγορά, αλλά δεν έχει υιοθετήσει συγκεκριμένες ρυθμίσεις.

Προωθούμενες διατάξεις

Το νομοσχέδιο προβλέπει απαλλαγή από ΦΠΑ αλλά εισαγωγή φόρου «Βραχυχρόνιας Διαμονής» για την οικονομία του διαμοιρασμού. Ποια ακίνητα και για πόσο διάστημα θα μπορούν να μισθώνονται. Τι προβλέπεται για τους ιδιοκτήτες και για τις ηλεκτρονικές πλατφόρμες σαν το Airbnb. Σύμφωνα με τις προωθούμενες διατάξεις, η βραχυπρόθεσμη μίσθωση θα μπορεί να γίνει μόνο σε ακίνητο που χαρακτηρίζεται ως διαμέρισμα ή μονοκατοικία. Θα πρέπει να διαθέτει όλες τις νόμιμες άδειες, να έχει μέγεθος το λιγότερο 9 τ.μ. και να διαθέτει φυσικό φωτισμό, αερισμό και θέρμανση. Για να μπορεί κάποιος νόμιμα να μισθώσει βραχυπρόθεσμα ένα διαμέρισμα ή μονοκατοικία στην Άνδρο, θα πρέπεινα είναι φυσικό πρόσωπο. Προϋπόθεση θα είναι η εγγραφή στο «Μητρώο Βραχυχρόνιας Μίσθωσης Ακινήτων» της ΓΓΠΣ του υπουργείου Οικονομικών.

Η βραχυπρόθεσμη μίσθωση ακινήτου θα απαλλάσσεται από ΦΠΑ. Καθιερώνεται, ωστόσο, ειδικός φόρος υπέρ του Δημοσίου για τις βραχυπρόθεσμες μισθώσεις ακινήτων αυτού του είδους, «Φόρος Βραχυχρόνιας Διαμονής». Ο φόρος θα επιβάλλεται ανά διανυκτέρευση και θα ανέρχεται στο 5% της αξίας της. Ο φόρος θα παρακρατείται κατά την πραγματοποίηση της συναλλαγής. Θα αποδίδεται στις αρμόδιες φορολογικές αρχές με πανομοιότυπο τρόπο που γίνεται η απόδοση του ΦΠΑ. Ανά τρίμηνο κατά τους μήνες Απρίλιο, Ιούλιο, Οκτώβριο και Ιανουάριο και όχι αργότερα από την 16η των συγκεκριμένων μηνών. Τα έσοδα  θα θεωρούνται εισόδημα από ακίνητη περιουσία. Οι ιδιοκτήτες ή υπεκμισθωτές θα είναι υποχρεωμένοι να υποβάλλουν «Δήλωση Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας». Η διαδικασία θα καθορίστεί με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων.

Ταυτόχρονα ορίζεται ότι δεν θα επιτρέπεται η εκμίσθωση περισσότερων από δύο ακίνητα ανά ΑΦΜ δικαιούχου εισοδήματος. Η διάρκεια της μίσθωσης του ακινήτου δεν θα μπορεί να είναι μεγαλύτερη των 90 ημερών κάθε χρόνο. Σε νησιά σαν την Άνδρο νησιά με λιγότερους από 100.000 κατοίκους η μέγιστη ετήσια διάρκεια δεν θα μπορεί να υπερβαίνει τις 40 μέρες. Τα διαμερίσματα ή μονοκατοικίες στην Άνδρο θα πρέπει να είναι επιπλωμένα, αλλά χωρίς επιπλέον υπηρεσίες πέρα από την παροχή κλινοσκεπασμάτων.

Διατάξεις ελέγχων – προστίμων

Αν ο εκμισθωτής ή ο υπεκμισθωτής (μια ψηφιακή πλατφόρμα όπως το Airbnb) δεν είναι εγγεγραμμένοι στο Μητρώο ή μισθώσουν παραπάνω από 2 ακίνητα, προβλέπεται επιβολή προστίμου 50.000 ευρώ. Με τον τρόπο αυτό θα υποχρεωθούν οι ψηφιακές πλατφόρμες τύπου Airbnb να συνάψουν συμφωνίες με το Ελληνικό Δημόσιο. Επιπρόσθετες κυρώσεις προβλέπονται για τις περιπτώσεις παραβίασης των άλλων προϋποθέσεων.

Προβλέπεται η διενέργεια ελέγχων στα ακίνητα από μεικτά κλιμάκια των υπουργείων Οικονομικών και Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού. Οι ηλεκτρονικές πλατφόρμες τύπου Airbnb θα είναι υποχρεωμένες να παρέχουν όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για την ταυτοποίηση του ακινήτου.

Πηγή: www.euro2day.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *