Στενιές, Άνδρος | Το χωριό με τους αρχοντικούς Πύργους

Στενιές, Άνδρος | Το χωριό με τους αρχοντικούς Πύργους

Οι Στενιές στην Άνδρο είναι ένα πολύ όμορφο χωριό σε υψόμετρο 80 μ. και με πληθυσμό λίγο πάνω από 200 κατοίκους. Οι Στενιές βρίσκονται αρκετά κοντά στη Χώρα, μόλις στα 6 χιλιόμετρα και 34 χλμ μακριά από το Γαύριο, το κεντρικό λιμάνι του νησιού. Το γραφικό αυτό χωριό της Άνδρου περιβάλλουν 2 παραλίες, τα Γιάλια και τα πίσω Γιάλια, που σίγουρα αξίζουν την επίσκεψή σας. Φυσικά, στις Στενιές βρίσκεται και ο Πύργος Μπίστη Μουβελά είναι ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα του νησιού.

Στενιές, Άνδρος – Γεμάτες αξιοθέατα

Ένα από τα πιο σημαντικά χαρακτηριστικά που έχουν οι Στενιές στην Άνδρο και που προδίδει το ένδοξο παρελθόν του χωριού και του νησιού, είναι οι ψηλοί, τετράγωνοι, αρχοντικοί πύργοι του 17ου-19ου αιώνα. Οι πύργοι αυτοί διέθεταν υπόγειες αποθήκες και πολλά δωμάτια με πολύ έντονο το αριστοκρατικό στοιχείο. Ο τριώροφος Πύργος του Μπίστη-Μουβελά στις Στενιές, αποτελεί το παλαιότερο τέτοιο κτίσμα του νησιού, που ακόμα διατηρείται πολύ καλά, παρά το πέρας του χρόνου.

Ο πύργος αναοικοδομήθηκε τρεις φορές από την ημερομηνία κατασκευής του. Η πρώτη είναι ουσιαστικά και η κατασκευή του Πύργου Μπίστη Μουβελά, που έγινε πάνω στα ερείπια τετραγωνικού πύργου, που πιθανόν να ήταν μεσαιωνικός και πιο συγκεκριμένα βυζαντινός. Το παράθυρα του Πύργου χτίστηκαν επίτηδες μικρά και το καθένα για προστασία είχε την “θερμίστρα” του, μια αμυντική κατασκευή που έριχνε καυτό λάδι στους εχθρούς. Επιπλέον χτίστηκαν άλλοι δύο τοίχοι για αντιστήριξη, που παράλληλα επέκτειναν και το συνολικό μέγεθός του. Τέλος, χτίστηκε και επίπλεον δώμα που αργότερα μετατράπηκε σε περιστερώνα.

Στις Στενιές στην Άνδρο θα βρείτε και την Φάμπρικα, το μεγαλύτερο εργοστάσιο παραγωγής ζυμαρικών στα Βαλκάνια εκείνη την εποχή, που βοήθησε σημαντικά στην ανάπτυξη της Άνδρου. Καθημερινά επεξεργαζόταν 36 τόνους σιτάρι, ενώ μπορούσε να παράξει ανάλογους τόνους ζυμαρικών. Η Φάμπρικα λειτουργόυσε αποκλειστικά με την δύναμη του νερού, από το 1864 έως το 1923, χάρη στον νερόμυλο που υπήρχε στην περιοχή, ο οποίος με την σειρά του ήταν και αυτός ο μεγαλύτερος των Βαλκανίων. Από 1923 το εργοστάσιο άρχισε να λειτουργεί με τον ατμό ενώ το 1936 σταμάτησε την λειτουργία του.

Πάσχα στις Στενιές

Όπως και σε όλη την Άνδρο έτσι και στις Στενιές το Πάσχα έχει την τιμητική του. Ο Λαμπριάτης το παραδοσιακό πασχαλινό φαγητό του νησιού αποτελεί σπεσιαλιτέ του χωριού. Φτιάχνεται με αρνί ή κατσίκι γεμιστό με αυγά, τυρί και διάφορα μυρωδικά και ψήνεται σε παραδοσιακό φούρνο με ξύλα, όπως ορίζει και η παράδοση. Ένα ακόμα έθιμου του Πάσχα που αποτελεί και πόλο έλξης των τουριστών είναι και τα Μάσκουλα. Το απόγευμα της Κυριακής του Πάσχα λοιπόν, κατά τη Δεύτερη Ανάσταση, συγκεντρώνεται κόσμος από όλο το νησί για να το παρακολουθήσει. Νέοι ντόπιοι τοποθετούν σιδερένιους σωλήνες στο χώμα, τους γεμίζουν με πυρίτιδα και τους πυροδοτούν κατά τη περιφορά των εικόνων της Ανάστασης. Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα φαντασμαγορικό γεγονός που σίγουρα θα σας ενθουσιάσει.

Οι Στενιές στην Άνδρο είναι από τα ομορφότερα χωριά του νησιού.