Μια μοναδική πιστοποίηση για την Άνδρο σε όλη την Ευρώπη!

Μια μοναδική πιστοποίηση για την Άνδρο σε όλη την Ευρώπη!

Στις 24 Οκτωβρίου 2015 η ευρωπαϊκή πιστοποίηση (Leading Quality Trails – Best of Europe) πεζοπορικών διαδρομών της Άνδρου

Μια μοναδική ευρωπαϊκή πιστοποίηση ποιότητας λαμβάνει στις 24 Οκτωβρίου η Άνδρος. Αποκτά το ευρωπαϊκό σήμα ποιότητας Leading Quality Trails – Best of Europe που αφορά τμήμα του δικτύου πεζοπορικών διαδρομών του νησιού. Πρόκειται για ένα σήμα το οποίο διαχειρίζεται η Πανευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Πεζοπορικών Συλλόγων (European Ramblers Association), η οποία θέτει αυστηρές προδιαγραφές τόσο στη συντήρηση όσο και στην ανάδειξη πεζοπορικών διαδρομών, προκειμένου να παρέχει το συγκεκριμένο σήμα ποιότητας. Η ευρωπαϊκή πιστοποίηση ενός τμήματος 100 χλμ. του δικτύου πεζοπορικών διαδρομών της Άνδρου, μιας ενιαία διαδρομής από βορρά προς νότο σε λίγες μέρες ολοκληρώνεται. Ο αρχικός έλεγχος των διαδρομών της Άνδρου υλοποιήθηκε από τους αρμοδίους ελεγκτές τον περασμένο Ιούλιο και τις επόμενες εβδομάδες πραγματοποιούνται βελτιώσεις του δικτύου σε επιλεγμένα σημεία και η τοποθέτηση ενημερωτικών πινακίδων σε κομβικά σημεία. Στις 24 και 25 Οκτωβρίου 2015 θα πραγματοποιηθεί η τελετή απονομής παρουσία της προέδρου της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Πεζοπορικών Συλλόγων στην Άνδρο κα. Lis Nielsen.

Η πιστοποιημένη διαδρομή εκτείνεται από βορρά προς νότο κατά μήκος αρκετών παλαιών «δρόμων» (λιθόστρωτων ημιονηγών διαδρομών), συνδέει ιστορικούς οικισμούς της Άνδρου, διασχίζει τις 4 οροσειρές, πολυάριθμες ρεματιές, ποτάμια, δάση και παραλίες, ενώ διέρχεται από σημαντικά μνημεία και αρχαιολογικούς χώρους. Στη μεγαλύτερη της έκταση κινείται επί του δικτύου σηματοδοτημένων διαδρομών κόκκινου χρώματος με αρίθμηση (αξιοποιώντας, ολοκληρώνοντας, βελτιώνοντας και επεκτείνοντας αρχικό έργο της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και της Αναπτυξιακής Άνδρου), ενώ σε κάποια σημεία αποκλίνει από αυτό παρέχοντας επιλογή στον περιπατητή να κινηθεί επί του ενός ή του άλλου δικτύου. H διαδρομή είναι συνεχής και αποτελείται από δύο γραμμικά τμήματα στη βόρεια και νότια Άνδρο αντίστοιχα κι ένα κυκλικό στην κεντρική.

Για να φτάσει η Άνδρος να εξασφαλίσει την πιστοποίηση χρειάστηκαν δυο χρόνια σκληρής δουλειάς από την ομάδα εργασίας της προσπάθειας Andros Routes, του μη κερδοσκοπικού φορέα «Ερευνητικό Κέντρο Άνδρου», οι γενναιόδωρες χορηγίες ανθρώπων που αγαπούν την Άνδρο, η συμπαράσταση τοπικών πολιτιστικών συλλόγων και κοινοτικών συμβούλων, καθώς και η ευρεία κοινωνική αποδοχή.

Η Άνδρος θα αποτελεί πλέον, με τα σημερινά δεδομένα, το μοναδικό νησί στην Ελλάδα αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο που διαθέτει την έγκριτη αυτή πιστοποίηση.

Η πιστοποίηση βεβαιώνει την ύπαρξη μιας σημαντικής υποδομής για πεζοπορικό τουρισμό στην Άνδρο – κάτι που αποτελεί απαραίτητη συνθήκη για την αύξηση του πεζοπορικού τουρισμού και ανοίγει δρόμους για συνέργειες και συνεργασίες στην ευρωπαϊκή τουριστική αγορά. Στο βαθμό που θα πλαισιωθεί από αντίστοιχες βιώσιμες πολιτικές και δράσεις αρχών, φορέων και επαγγελματικού κόσμου, είναι δυνατό να συμβάλει σημαντικά σε μια βιώσιμη εξέλιξη της Άνδρου και του τουρισμού της.

Πολλοί συνέβαλλαν σε αυτό όπως αναφερει και στην ιστοσελίδα της η ομάδα εργασίας Andros Routes:

“Ύστερα από 2 χρόνια εντατικής εργασίας πλησιάζουμε στον πολλαπλό στόχο μας:

  • τη συντήρηση και ανάδειξη των υπέροχων πατροπαράδοτων πεζοπορικών διαδρομών της Άνδρου και των μοναδικών αγροτικών μνημείων κατά μήκος τους,
  • τη σήμανση των διαδρομών ώστε να καταστούν φιλικές και προσβάσιμες στους Έλληνες και τους αλλοδαπούς περιπατητές του νησιού,
  • την ενίσχυση μιας μορφής τουρισμού που ήδη στηρίζει την τοπική οικονομία, αμβλύνει την εποχικότητα του τουρισμού και υπόσχεται πολλά για το μέλλον του νησιού.

Το έργο αυτό δεν θα είχε υλοποιηθεί χωρίς τις γενναιόδωρες χορηγίες ανθρώπων που αγαπούν την Άνδρο, άφθονη εθελοντική εργασία των μελών της ομάδας Andros Routes, τη συμπαράσταση τοπικών πολιτιστικών συλλόγων και κοινοτικών συμβούλων και την ευρεία κοινωνική αποδοχή. Ευχαριστούμε από καρδιάς τους βασικούς χορηγούς της προσπάθειας αυτής Polembros, Kouros, Νίκο Τριπόδη, οικογένειες Γκούμα και Βρατσάνου, εκδόσεις Gutenberg, Soap by Eleni και όλους όσους έβαλαν το λιθαράκι τους σε αυτή την προσπάθεια και είναι πολλοί. Θα αναφερθούν εκτενώς στα έντυπα της εκδήλωσης κατά την απονομή του σήματος ποιότητας.”

H τελετή της απονομής θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 24 Οκτωβρίου 2015, από τις 10:00 έως τις 12:30 το πρωί, στο Δημοτικό Κινηματοθέατρο Χώρας Άνδρου. Το σήμα ποιότητας θα απονείμει η Πρόεδρος της Πανευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Πεζοπορικών Συλλόγων κ. Lis Nielsen. Την Κυριακή 25 Οκτωβρίου 2015 θα πραγματοποιηθεί πεζοπορία σε τμήμα της πιστοποιημένης πεζοπορικής διαδρομής.

Πηγή: Andros Routes, Δήμος Άνδρου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *