Τελικά ο τουρισμός δεν κατέρρευσε ε;

Τελικά ο τουρισμός δεν κατέρρευσε ε;

Στα 27 εκατομμύρια θα φθάσει ο αριθμός των ξένων τουριστών (περιλαμβανομένων των επισκεπτών με κρουαζιέρα) στην Ελλάδα το 2021. Δημοσίευμα της Καθημερινής, τον Οκτώβριο του 2014.

Καλοκαίρι 2016

Οι ειδήσεις παρουσιάζουν μέσα στο κατακαλόκαιρο μια εικόνα καταστροφική για τον τουρισμό στην Ελλάδα. Τα νούμερα λένε τα δελτία των καναλιών αναμένονται τραγικά, το προσφυγικό, η τρομοκρατία, το Μπρέξιτ και όλα τα δεινά του κόσμου κάνουν τους τουρίστες να μην σκέπτονται καν την Ελλάδα, να την έχουν βγάλει από το νου τους. Τα ρεπορτάζ είναι δραματικά, μιλούν για πτώση, καταστροφή, για υστέρηση αναμενόμενων εσόδων. Αρμαγεδώνας. Ψυχοπλακόνεσαι. Λες μια ελπίδα είχαμε πάει και αυτή.

Το καλοκαίρι κυλά. Εσύ σχηματίζεις άλλη εντύπωση. Οι παραλίες είναι γεμάτες ξένους. Στη Χαλκιδική οι ξένοι είναι πιο πολλοί από τους Έλληνες. Στα εστιατόρια δεν βρίσκεις τραπέζι, στα ενοικιαζόμενα δεν έχει δωμάτια για μήνες. Φτάνει Σεπτέμβριος. Στην πόλη δεν πέφτει καρφίτσα. Πληρότητες ξενοδοχείων 100%. Προσπαθείς να καταλάβεις τι γίνεται. Θυμάσαι τα ρεπορτάζ των καναλιών.

Φτάνει τέλος Οκτώβρη. Ο τουρισμός κάνει ταμείο. Η χρονιά θα κλείσει με περίπου 27,5 εκατομμύρια ξένους επισκέπτες, συμπεριλαμβανομένων των επιβατών κρουαζιέρας. Το νούμερο που θα πιάναμε το 2021. Κινδυνεύεις να πάθεις σχιζοφρένεια. Πριν δυο μήνες κατέρρεε το σύμπαν. Αρχίζεις να αμφισβητείς πια όλη αυτή την υστερία. Προφανώς κάτι άλλο εξυπηρετεί. Και τη γκρίνια και τη μύρλα.

Κοιτάς πια παρακάτω. Οκ το νούμερο το πιάσαμε και με το παραπάνω. Η αύξηση είναι θεαματική. Είμαστε πέμπτοι στην Ευρώπη. Πως πάμε παρακάτω;

Ακούγοντας χθες το ποστοστό ας πούμε που η Θεσσαλονίκη απολαμβάνει από το λεγόμενο θρησκευτικό τουρισμό καταλαβαίνεις ότι αλλού είναι πια το πρόβλημα. Μόνο 4% του θρησκευτικού τουρισμού που έρχεται στη χώρα επιλέγει για παράδειγμα τη Θεσσαλονίκη, μια πόλη με 12 Βυζαντινές εκκλησίες μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς, δυο τουλάχιστον συναγωγές και πολλά οθωμανικά μνημεία. Κάτι δεν κάνουμε καλά όπως καταλαβαίνεις.

Χειμερινοί προορισμοί, χωριά απίστευτης ομορφιάς που όμοια τους δεν βλέπεις στην Ευρώπη που μένουν έρμα και μόνα το χειμώνα. Λουτρά και φυσικά σπα μοναδικά που δεν τα γνωρίζει κανείς πλην των Ελλήνων. Εκατό διαφορετικές φωνές να ακούγονται χωρίς συνενόηση για την τουριστική ταυτότητα ενός τόπου. Όλοι να έχουν άποψη και κανείς να μη δουλεύει οργανωμένα για ένα κοινό σκοπό.

Μου έλεγε πρόσφατα φίλος που ασχολείται με τον αλιευτικό τουρισμό, ναι υπάρχει και αυτό το είδος, ότι υπάρχει μια αγορά εύπορων Ρώσων που θέλουν να έρθουν μόνο για ψάρεμα! Και όμως κάποιος πρέπει να τους προσεγγίσει.

Τώρα λοιπόν που τέλειωσε το καλοκαίρι που αν πιστέψει κανείς τα κανάλια όλα γύρω κατέρευσαν και τα νούμερα είναι άκρως θεαματικά ας δούμε το πρόβλημα στην πραγματική του διάσταση. Ναι ο τουρισμός είναι το μέλλον μας. Αλλά κάποιος πρέπει να χαράξει σωστά και συντονισμένα το δρόμο.

Άρθρο: Γιώργος Τούλας – 13 Οκτώβρίου, 2016

Πηγή: parallaximag.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *