Απάντηση του 43χρονου κωπηλάτη για την διάσωση στην Άνδρο (βίντεο)

Απάντηση του 43χρονου κωπηλάτη για την διάσωση στην Άνδρο (βίντεο)

Όλη η δήλωση σχετικά με το περιστατικό, το νόμο και το πρόστιμο

Ακολουθεί αυτούσιο το κείμενο και το βίντεο από την εκείνη την ημέρα και την διάσωση.

Σχετικά με το περιστατικό και τις καιρικές συνθήκες

Καταρχήν θα ήθελα ευχαριστήσω το Λιμενικό Σώμα και ειδικότερα τον Λιμενάρχη Άνδρου και το προσωπικό του λιμενικό σταθμού Γαυρίου στην Άνδρο για την άμεση και άρτια κινητοποίηση και ανταπόκριση τους στο περιστατικό.

Σχετικά με το περιστατικό θέλω να διευκρινίσω ότι φυσικά και δεν μπήκα για SUP με 7-8 μποφόρ όπως μπορείτε να διαπιστώσετε και στο παρακάτω βίντεο όπου αποτυπώνονται οι συνθήκες. Είχα ενημερωθεί μέσω εφαρμογής πρόγνωσης καιρού που εμπιστεύομαι καθότι την χρησιμοποιώ συνεχώς, εξειδικευμένη για θαλάσσια αθλήματα, για την συγκεκριμένη τοποθεσία, την παραλία Κυπρί. Η πρόγνωση έδινε 4 μποφόρ και σταδιακά αυξανόμενη προς το απόγευμα έως 5. Να σημειώσω ότι η παραλία Κυπρί λόγω της μορφολογίας της είναι από τις πλέον κατάλληλες για θαλάσσια σπορ στις Κυκλάδες όπως το windsurf το και το SUP. Τους καλοκαιρινούς μήνες λειτουργεί εκεί η σχολή Wesurfin από καταξιωμένους αθλητές με παγκόσμιες διακρίσεις.

Μπήκα στη θάλασσα μπροστά από το beach bar του Hotel Perrakis γύρω στις 11:00 έχοντας λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφάλεια, στολή, σωσίβιο, κινητό και energy bar σε αδιάβροχη θήκη και έχοντας ενημερώσει όπως πάντα συγκεκριμένο άτομο ότι μπαίνω στο νερό. Έχοντας επίσης δέσει το SUP στο πόδι μου, ξεκίνησα να κωπηλατώ παράλληλα με την ακτογραμμή για περισσότερο από μια ώρα. Ένα ξαφνικό και παρατεταμένο “μπουρίνι” με παρέσυρε σε πολύ λίγο χρόνο απομακρύνοντας με αρκετά από την ακτή.

Η διάσωση από το λιμενικό

Μετά από πολύ προσπάθεια για περισσότερο από μισή ώρα οι δυνάμεις μου άρχισαν να με εγκαταλείπουν. Τότε αποφάσισα να ενημερώσω τον άνθρωπο που γνώριζε ότι είμαι στη θάλασσα για την κατάσταση ώστε να καλέσει το λιμενικό. Το προσωπικό του Λιμενικού σταθμού ανταποκρίθηκε ακαριαία και ξεκίνησε την διαδικασία διάσωσης.

Ήταν σε συνεχή επικοινωνία μαζί μου και γνώριζαν ακριβώς την θέση που βρίσκομαι εντός του κόλπου. Με ενημέρωσαν επίσης ακριβώς για την ώρα που απέπλευσε το φουσκωτό σκάφος από το λιμάνι και σε 5 λεπτά βρίσκονταν στο σημείο. Αφού ανέβηκα στο σκάφος και ανεβάσαμε το SUP επιστρέψαμε στο λιμάνι.

Σχετικά με το πρόστιμο και την νομοθεσία

Όσον αφορά την διαδικασία των διοικητικών κυρώσεων και το πρόστιμο κατανοώ ότι το λιμεναρχείο είναι υποχρεωμένο να ακολουθήσει τα προβλεπόμενα από την σχετική νομοθεσία και το σέβομαι.

Χωρίς να είμαι ειδικός επί του θέματος και σχετικά με την νομοθεσία καταλαβαίνω την διάσταση που αφορά αποτρεπτική φιλοσοφία του νομοθέτη.

Μια άλλη διάσταση όμως του θέματος είναι ότι ζούμε σε μια χώρα που ο θαλάσσιος τουρισμός είναι ένα μεγάλο ατού και δεν μπορώ να φανταστώ πως αυτός ο νόμος βοηθά την ανάπτυξη του. Επιπρόσθετα, και επειδή γνωρίζω προσωπικά με αθλητές που έχουν φέρει διακρίσεις σε παγκόσμια πρωταθλήματα, οι περισσότερες προπονήσεις γίνονται με 6 και 7 μποφόρ ώστε να μπορούν να αντιμετωπίσουν τις συνθήκες των παγκόσμιων και των Ολυμπιακών διοργανώσεων. Η Άνδρος έχει πολλές τέτοιες διακρίσεις. Μια άλλη σκέψη είναι τι θα συμβεί αν κάποιος που κινδυνεύει αντί να καλέσει τις αρχές με το φόβο του προστίμουσυνεχίσει να παλεύει μόνος του ή καλέσει κάποιο φίλο του που διαθέτει κάποιο θαλάσσιο μέσο για να τον περισυλλέξει; Μήπως τελικά θρηνήσουμε περισσότερα θύματα;

Κλείνοντας να πω για μια ακόμη φορά ένα μεγάλο ευχαριστώ και ένα μεγάλο μπράβο στο Λιμεναρχείο Άνδρου για την άμεση και άρτια κινητοποίηση.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *