Αποίκια, Άνδρος | Το χωριό της καταπράσινης πλαγιάς

Αποίκια, Άνδρος | Το χωριό της καταπράσινης πλαγιάς

Τα Αποίκια στην Άνδρο είναι ένα όμορφο χωριό που έχει χτιστεί πάνω σε μια καταπράσινη πλαγιά του Πετάλου, ένα από τα πιο δημοφιλή βουνά του νησιού. Η θέα του χωριού στο Αιγαίο είναι απίστευτη, καθώς βρίσκεται σε υψόμετρο περίπου 250 με 350 μ. Πρόκειται για ένα μικρό, γραφικό χωριό και ο πληθυσμός του δεν ξεπερνά τους 250 κατοίκους, κάτι όμως που το κάνει πολύ μοναδικό.

Στα Αποίκια στην Άνδρο θα βρείτε και την ιαματική πηγή Σάριζα, που λέγεται ότι έχει θεραπευτικές ιδιότητες, αλλά και τους καταρράκτες της Πυθάρας, ένα από τα ομορφότερα σημεία του νησιού. Στα νότια του χωριού βρίσκονται τα Απατούρια. Από το 2010 και έπειτα το χωριό Αποίκια ανήκει στο δήμο Άνδρου, ενώ πριν το 2010 και το πρόγραμμα Καλλικράτης, ανήκε στο Δημοτικό διαμέρισμα Αποικίων.

Αποίκια, Άνδρος – Αντανακλούν παράδοση

Τα Αποίκια στην Άνδρο είναι γραφικό χωριό που αντανακλά παράδοση όπου και αν κοιτάξεις. Τα νεοκλασικά σπίτια και τα πέτρινα δρομάκια το καθιστούν ως ένα από τα ομορφότερα χωριά της Άνδρου. Ένα από τα ενυπωσιακά στοιχεία του χωριού είναι ότι ξεχωρίζει από την Κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική. Τα σπίτια έχουν συχνά πράσινα παράθυρα, ενώ η σκεπές είναι από κεραμίδι. Τα Αποίκια βρίσκονται πολύ κοντά στην Χώρα, μόλις 6 χλμ., ενώ από το Μπατσί, το τουριστικό ψαροχώρι του νησιού περίπου 30 χλμ.Πηγή Σάριζα Άνδρος

Όλη η γύρω περιοχή στα Αποίκια στην Άνδρο είναι καταπράσινη και γεμάτη “ζωή”. Δεκάδες κυπαρίσσια, ελιές και πουρνάρια μονοπωλούν το τοπίο, δημιουργώντας μια φανταστική εικόνα. Σε πολύ κοντινή απόσταση από τα Αποίκια θα βρείτε επίσης την Μονή Αγίας Μαρίνας και την Μονή Αγίου Νικολάου. Επιπλέον, στο ίδιο σημείο βρίσκεται και ο πιο μεγαλός νερόμυλος στα Βαλκάνια. Από το 1863 μέχρι το 1936 αποτελούσε μία από τις σημαντικότερες υποδομές της Άνδρου καθώς δούλευε για το εργοστάσιο ζυμαρικών. Από τα Αποίκια φαίνεται συχνά και η Ικαρία, όταν δεν υπάρχει συννεφειά και πολύ δυνατοί άνεμοι.

Τα τρεχούμενα νερά

Στο χωριό Αποίκια στην Άνδρο θα βρείτε και την ξακουστή πηγή Σάριζα, με τα ιαματικά νερά της που λέγεται ότι θεραπεύουν τη νεφρολιθίαση και τη ψαμμίαση. Κοντά στην πηγή θα βρείτε και κέντρο εμφιάλωσης του νερού της πηγής Σάριζας που λειτουργεί από το 1929 και διανέμει το νερό σε ολόκληρη την Ελλάδα. Η πηγή βρίσκεται κοντά στην κεντρική πλατεία του χωριού, στο μονοπάτι Νο 2 που ξεκινάει από την Βουρκωτή και φτάνει μέχρι τη Χώρα. Από εκεί πολλοί κάτοικοι του χωριού προμηθεύονται νερό.

Πέρα όμως από την πηγή της Σάριζας, στα Αποίκια θα βρείτε και την Πυθάρα, το ποτάμι το οποίο ποτίζει εδώ και χρόνια τα γύρω χωράφια. Το ποτάμι καταήγει στους καταρράκτες της Πυθάρας, μια περιοχή φυσικού κάλλους με υπέροχα φυτά, λουλούδια και ζώα. Μαζί με την πηγή Σάριζα αποτελούν από τα ομορφότερα φυσικά αξιοθέατα του νησιού, τα οποία κάνουν και την Άνδρο να ξεχωρίζει τόσο πολύ από τις υπόλοιπες Κυκλάδες.

Τα Αποίκια στην Άνδρο λοιπόν είναι ένα από ομορφότερα χωριά του νησιού και σίγουρα αξίζει την επισκεψή σας.