Η Χώρα της Άνδρου είναι η πρωτεύουσα και ένα από τα ωραιότερα μέρη του νησιού. Ο συνδυασμός των νεοκλασικών αρχοντικών και κυκλαδίτικων κτιρίων, είναι πραγματικά μαγευτικός. Τα στενά σοκάκια, τα πέτρινα πεζοδρόμια, τα μουσεία και η θάλασσα, δίνουν μια μοναδική ατμόσφαιρα. Είναι χτισμένη σε μια μικρή χερσόνησο του νησιού, στο κέντρο της ανατολικής ακτογραμμής του, ανάμεσα στις δύο μεγάλες αμμώδεις παραλίες, Νειμποριό και Παραπόρτι.
Η Χώρα της Άνδρου έχει πραγματικά μια μοναδική ομορφιά λόγω του συνδυασμού της βυζαντινής, φραγκικής και οθωμανικής αρχιτεκτονικής. Η πύλη της παλιάς πόλης έχει διατηρηθεί και δίνει στον επισκέπτη την αίσθηση ότι εισέρχεται σε έναν άλλο κόσμο και μια άλλη εποχή. Τόσο η μεσαιωνική ατμόσφαιρα της πόλης όσο και η μοντέρνα συνυπάρχουν και αλληλοσυμπληρώνονται.
Επιπλέον έχει δύο πλατείες: η πρώτη είναι φτιαγμένη με μεγάλες πλάκες και περιβάλλεται από πολλά καφέ, μικρά εστιατόρια και ζαχαροπλαστεία. Το μαγευτικό σύνολο ολοκληρώνεται από έναν τεράστιο πλάτανο, που χαρίζει την σκιά του. Η δεύτερη πλατεία είναι στρωμένη με πανέμορφο μάρμαρο, και εκεί είναι το ξακουστό άγαλμα του Αφανή Ναύτη, που θα μιλήσουμε στην συνέχεια. Η Πρωτεύουσα του νησιού είναι και η αιτία της καλλιτεχνικής φήμης του, καθώς εκεί βρίσκονται πολλά σημαντικά μουσεία, τα οποία επισκέπτονται πλήθος τουριστών κάθε χρόνο.
Βρίσκεται 35 χιλιόμετρα ανατολικά του λιμανιού (Γαύριο) και κοντά σε μερικά όμορφα και γραφικά χωριά. Τέτοια είναι η Μεσσαριά, ένα υπέροχο μεσαιωνικό χωριό, οι Μαίνητες, οι Στενιές και τα Αποίκια, όπου βρίσκεται η περίφημη πηγή Σάριζα.
Η Χώρα της Άνδρου – Ιστορία
Tο όνομα του νησιού προέρχεται κατά πάσα πιθανότητα από το στρατηγό Άνδρο από την Κρήτη. Η χρήση του ονόματος «Υδρούσα» είναι επίσης συχνή λόγω των πηγών και των βροχών του νησιού. Οι αρχαιολογικές ανασκαφές στην Άνδρο αποδεικνύουν την ύπαρξη ανεπτυγμένων οικισμών από τους μυκηναϊκούς χρόνους ή και παλαιότερα, δείχνοντας την σημασία του νησιού στον κυκλαδικό πολιτισμό. Πρωτεύουσα της Άνδρου, τα αρχαία χρόνια, ήταν η Παλαιόπολη. Πρόκειται για ένα μέρος εξαιρετικά εύφορο και πράσινο με πανέμορφες πηγές και ρέματα.
Γύρω στο 1800 η Άνδρος, όπως και πολλά νησιά της Ελλάδας, στρέφεται στη ναυτιλία. Η οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη που απολαμβάνει το νησί ήταν τεράστια. Αυτό είχε ως συνέπεια η Χώρα της Άνδρου, όντας εμπορικό και οικονομικό κέντρο του νησιού, να μεγαλώσει και να αυξηθούν οι οικισμοί της. Αρχοντικά και νεοκλασικά σπίτια χτίζονται από εφοπλιστές και τους συγγενείς τους, αλλά και από δωρεές πλούσιων οικογενειών. Τέτοια ήταν το Εμπειρίκειο Γηροκομείο και Νοσοκομείο. Το 1901, κατασκευάστηκε ο πεζόδρομος της Αγοράς από τον δήμαρχο Γεώργιο Εμπειρίκο, που ουσιαστικά μέχρι και σήμερα αποτελεί τον κύριο εμπορικό δρόμο της πρωτεύουσας του νησιού.
Οι κοντινές παραλίες
Το Νειμποριό, εκτός από την παραλία της Χώρας της Άνδρου, αποτελεί και μια από τις πιο δημοφιλείς σε ολόκληρο το νησί. Από τα παλιά χρόνια, ήταν συνηθισμένη επιλογή, καθώς ήταν πολύ εύκολη προσβάσιμη. Για τον ίδιο λόγο, ακόμα και σήμερα, είναι μια εξαιρετική επιλογή για οικογένειες, αλλά και οποιονδήποτε. Επιπλέον, η αμμουδιά, οι σπάνιοι αγέριδες και τα ρηχά νερά της, την κάνουν πολύ φιλική προς όλους τους ανθρώπους. Τέλος τα πολλά ουζερί και εστιατόρια που την πλαισιώνουν, προσφέρουν υπέροχες στιγμές.
Το Παραπόρτι έχει μια πολύ μεγάλη αμμουδιά και πολλά αλμυρίκια που χαρίζουν σκιά. Τα νερά της παραλίας είναι άγρια, με αέριδες και κύματα, χαρίζοντας εξαιρετικές συνθήκες για τους λάτρεις των θαλάσσιων σπορ. Στην παραλία θα βρείτε και beach bar, για να δροσιστείτε και να απολαύσετε την θέα της θάλασσας και του φάρου Τουρλίτη.
Η παραλία Συνετί, είναι επίσης μια εξαιρετική επιλογή. Αποτελεί και μια από τις αγαπημένες παραλίες των ντόπιων της Άνδρου. Απέχει περίπου 7 χιλιόμετρα από την Χώρα της Άνδρου και είναι κάτω ακριβώς από το χωριό που μοιράζεται το όνομά της, το Συνετί.
Τέλος, άξια επίσκεψης είναι και τα Πίσω Γυάλια. Τα πεντακάθαρα κρυστάλλινα νερά της είναι σίγουρα ότι θα εντυπωσιάσουν και τον πιο απαιτητικό. Επίσης ο βυθός της είναι μαγικός και πλούσιος από ζωή. Η πρόσβασή της είναι εύκολη και βρίσκεται στο χωριό Στενιές.
Η Χώρα της Άνδρου, ο Αφανής Ναύτης και το Κάτω Κάστρο
Ο Αφανής Ναύτης αποτελεί σήμα κατατεθέν της μεγάλης ιστορίας της Άνδρου. Κυρίως όμως αποτελεί σύμβολο της ναυτικής της ιστορίας. Ουσιαστικά, ο Αφανής Ναύτης, αποτελεί φόρο τιμής σε όσους ναύτες χάθηκαν στην μανία της θάλασσας. Η πλατεία και στην συνέχεια το άγαλμα χτίστηκαν στο σημείο όπου βρίσκοντας τα παλιά αρχοντικά της Χώρας και που βομβαρδήθηκαν το 1943 από τους Γερμάνους. Ο αρχιτέκτoνας Λ. Δ. Κριεζής αναλαμβάνει τον σχεδιασμό της πλατείας το 1958. Από την άλλη ο Αφανής Ναύτης δημιουργείται από τον γλύπτη Μιχαήλ Τόμπρο με βασικό υλικό τον χαλκό.
Ο Αφανής Ναύτης έμεινε ανίκητος από τον καιρό και τον χρόνο μέχρι τις 30 Απριλίου του 2001. Τότε ένας άνεμος εξαιρετικά δυνατός και επιθετικός τον χτύπησε με μανία, ρίχνοντάς τον κάτω. Με φροντίδα όμως και την απαραίτητη επισκευή, τοποθετήθηκε πίσω στη θέση του. Συνεχίζει έκτοτε να αποτελεί σημαντικό πόλο έλξης των τουριστών και ένα πραγματικό διαμάντι που κοσμεί την Χώρα της Άνδρου.
Τρία σημαντικά μουσεία της Άνδρου
Η Πρωτεύουσα της Άνδρου έχει και σημαντικό αριθμό μουσείων. Μεταξύ άλλων, άξια αναφοράς είναι το Αρχαιολογικό Μουσείο της Άνδρου, το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και το Ναυτικό Μουσείο.
Το Αρχαιολογικό Μουσείο, ιδρύθηκε το 1981 και στεγάζει την σπουδαία συλλογή του γεωμετρικού οικισμού της Ζαγορά. Στα σημαντικότερα εκθέματά του είναι και ένα πολύ καλά διατηρημένο αντίγραφο του χάρτη του Ρήγα Φεραίου.
Το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, εγκαινιάστηκε δύο χρόνια πριν και συγκεκριμένα το 1979. Στόχος του, η έμπρακτη προσφορά στους σύγχρονους εικαστικούς προβληματισμούς.
Τέλος το Ναυτικό Μουσείο της Άνδρου ιδρύθηκε το 1972. Τα εκθέματα ταξιδεύουν τον επισκέπτη στην ιστορία της εμπορικής ναυτιλίας της Άνδρου από το 1750, αποκαλύπτοντας την σπουδαία ιστορία του νησιού. Ναυλοσύμφωνα, ναυτικά ημερολόγια και ιστορικές φωτογραφίες είναι μόνο μερικά από τα εκθέματά του.
Η Χώρα της Άνδρου είναι αναμφισβήτητα ένα από τα ομορφότερα μέρη του νησιού, με έντονο, αρχοντικό και Κυκλαδίτικο στοιχείο.