Κόρθι Άνδρος – Ένα πραγματικό διαμάντι

Κόρθι Άνδρος – Ένα πραγματικό διαμάντι

Το Κόρθι ή αλλιώς Όρμος Κορθίου είναι ένα πανέμορφο χωριό στην Άνδρο, στο νότιο τμήμα του νησιού. Αυτό το γραφικό χωριό είναι ιδανικό για χαλάρωση και ηρεμία, ταυτόχρονα όμως έχει και πολλές επιλογές διασκέδασης. Αποτελεί το κέντρο του τουρισμού και των επιχειρήσεων στην περιοχή. 

Τρεις αμμώδεις παραλίες περιβάλλουν το Κόρθι: η παραλία του Μύλου, η οποία διαθέτει και σχολή Wind-Surfing, η παραλία Βίτζη-Αγία Αικατερίνη και η χαρακτηριστική παραλία της περιοχής, Της Γριάς το Πήδημα. Επιπλέον κάποια παλιά παραδοσιακά μονοπάτια, για τα οποία η Άνδρος φημίζεται, οδηγούν σε γραφικά περιστερώνες.

Αξίζει να επισκεφθείτε, αν βρεθείτε στον Όρμο Κορθίου και τα Διποτάματα, με τους μοναδικούς νερόμυλους, μια περιοχή εξαιρετικής φυσικής ομορφιάς, μεταμορφωμένη σε οικολογικό μουσείο υδροηλεκτρικής ενέργειας. Κοντά στον Όρμο βρίσκεται το όμορφο χωριό Καπαριά με τους υπέροχους περιστερώνες, νερόμυλους και τα παλιά πέτρινα σπίτια.

Τα χωριά Βουνί, Γιανισέο, Λαρδιά με τις παλιές εκκλησίες και τα πέτρινα γεφύρια, τις δροσερές πηγές, τα πλατάνια και τα παλιά πέτρινα σπίτια θα σας μαγέψουν. Υπάρχουν επίσης οι Χώνες, η Αλαμανιά, ο Κόχυλος όπου βρίσκεται το πανέμορφο Ενετικό Πάνω Κάστρο ή Κάστρο Φανερωμένης και το χωριό Συνέτι ή Συνετί όπως το λένε οι ντόπιοι που βρίσκεται σε ένα καταπληκτικό φαράγγι.

Κόρθι Άνδρος, της Γριάς το πήδημα, παραλία

Κόρθι – Παραλίες για αμέτρητες βουτιές

Ο Μύλος είναι μια πανέμορφη παραλία στον Όρμο Κορθίου. Η φοβερή της αμμουδιά και τα καταγάλανα νερά της την καθιστούν αγαπημένο προορισμό των τουριστών. Επιπλέον ενδείκνυνται και για Wind-Surfing, λόγω του γλυκού ανέμου της. Εξάλλου, η παραλία, διαθέτει και σχολή Wind-Surfing για όσους θέλουν να μάθουν το άθλημα.

Η παραλία Αγία Αικατερίνη στο Κόρθι, είναι μια μικρή παραλία που πήρε το όνομά της από το εκκλησάκι της Αγίας που βρίσκεται πάνω από αυτή. Έχει εξαιρετική θέα στο Γυαλό και ο αέρας δεν την πιάνει. Όπως είναι φυσικό συγκεντρώνει πολύ κόσμο, καθώς εκτός από το φιλικό της περιβάλλον, υπάρχει Beach Bar, αλλά και ταβέρνα κοντά. Στα πανέμορφα βράχια της, τα παιδιά κάνουν συχνά βουτιές, αλλά και οι μεγαλύτερη χαλαρώνουν κάτω από τον ζεστό ήλιο,.

Η Παραλία Της Γριάς το πήδημα είναι από τις πιο χαρακτηριστικές και δημοφιλείς παραλίες της Άνδρου στη νοτιοανατολική ακτή του νησιού. Συγκεντρώνει τα βλέμματα πολλών όχι μόνο για τη μοναδικού κάλλους αμμουδιά της αλλά και για το όνομα της και τον μύθο που αυτό κουβαλάει.

Η Παραλία Της Γριάς το πήδημα στο Κόρθι της Άνδρου, είναι από τις πιο δημοφιλείς του νησιού. Ο πελώριος βράχος που υψώνεται λίγα μέτρα από την άμμο, θεωρείται το σήμα κατατεθέν της παραλίας. Βέβαια η παραλία είναι αρκετά δυσπρόσιτη και δεν είναι εύκολο για όλους να την επισκεφτούν. Από το ύψος του δρόμου, υπάρχει μια σύντομη κατάβαση της πλαγιάς ακολουθώντας το χωματένιο μονοπάτι για περίπου 5 λεπτά. Φυσικά η παραλία μπορεί να προσεγγιστεί και με σκάφος ή καΐκι για μεγαλύτερη ευκολία. Όποιος καταφέρει να φτάσει βέβαια αποζημιώνεται. Τα γαλαζοπράσινα νερά, η μαγική θέα και η υπέροχη θέα, κόβουν την ανάσα.

Κόρθι Άνδρος, Κάστρο της Φανερωμένης

Τα γύρω χωριά

Το μαγευτικό στοιχείο που έχει ο Όρμος Κορθίου είναι τα πολλά, μαγευτικά, γραφικά χωριά του. Τέτοιο γραφικό χωριό είναι τα Αηδόνια. Η πανέμορφη παλιά πηγή τους, τα πυργόσπιτα και η Μονή Αλινού, τα χαρακτηρίζουν. Μοναδικό και το πανηγύρι που γίνεται στους Κουρνούς, πάνω από τα Αηδόνια στις 29 Αυγούστου.

Ο Κόχυλος (ή Κοχύλου) είναι ακόμα ένα χωριό στο Κόρθι, άξιο επίσκεψης. Βρίσκεται πάνω σε μία πλαγιά με θέα το Αιγαίο σε υψόμετρο 400μ και πληθυσμό που δεν ξεπερνάει τους 250 κατοίκους. Εκεί υπάρχει και το Κάστρο της Φανερωμένης, το καλύτερο αξιοθέατο στο χωριό και ένα από τα καλύτερα όλης της Άνδρου. Είναι ουσιαστικά η μεγαλύτερη μεσαιωνική πόλη της Ανδρου, στην ακόμα διακρίνονται ίχνη Ρωμαϊκής οχύρωσης. Τον Δεκαπενταύγουστο που γιορτάζει η Παναγία γίνεται γιορτή. Τέλος όλη η περιοχή είναι εξαιρετική για περιπάτους.

Τέλος στο χωριό Συνέτι ή Συνετί θα θαμπωθείτε από το φυσικό περιβάλλον του και μοναδική γαλήνη που προσφέρει, όταν φτάσετε στο φαράγγι του. Βρίσκεται στους πρόποδες του όρους Τσιροβλίδι δεν έχει πάνω από 150 κατοίκους και είναι ξακουστό για την καταπράσινη πλαγιά του και το ποιοτικό κρασί του. Οι καφενέδες, το παραδοσιακό σχολείο και τα λιθόστρωτα δρομάκια του, συνθέτουν μια φοβερή εικόνα.

Το Κόρθι στην Άνδρο, ένα από τα ομορφότερα μέρη του νησιού, αξίζει σίγουρα την επίσκεψή σας.