Γαύριο Άνδρος – Το γραφικό λιμάνι

Γαύριο Άνδρος – Το γραφικό λιμάνι

Το Γαύριο είναι το κύριο λιμάνι που έχει Άνδρος. Είναι το μόνο σημείου που συνδέει το νησί με τη Ραφήνα και βρίσκεται στη δυτική ακτή του. Απέχει 32 χιλίομετρα από την Χώρα και 45 από το Κόρθι. Μέχρι την δεκαετία του 90 ήταν ένα παραδοσιακό ψαροχώρι, τότε όμως άρχισε σιγά σιγά να αναπτύσσει τις τουριστικές του υποδομές. Ωστόσο η πρώτη σημαντική του ανάπτυξη ήρθε στο τέλος της δεκαετίας του ‘60, όταν άρχισε να αποτελεί το βασικό λιμάνι της Άνδρου, λόγω της καλής του θέσης. Κοντά στο Γαύριο είναι οι νησίδες γνωστές ως Γαυριονήσια.

Εστιατόρια, ταβέρνες, μπαρ, καφετέριες, ξενοδοχεία, κάμπινγκ, ενοικιαζόμενα δωμάτια, τουριστικά γραφεία, γραφεία ενοικίασης αυτοκινήτων και μοτοσυκλετών και πολλά άλλα καταστήματα υποδέχονται τον ταξιδιώτη, με το που ακουμπάει το πόδι του στο νησί. Ο κύριος οικισμός του Γαυρίου ωστόσο, έχει κρατήσει την γραφικότητά του, ειδικά όταν η κίνηση στο λιμάνι ηρεμεί. 

Το Γαύριο είναι επίσης η αφετηρία των εκδρομών προς τα βόρεια του νησιού που έχουν ως σκοπό την αναζήτηση ωραίων αμμουδιών και γραφικών χωριών. Στα νότια του Γαυρίου υπάρχουν μερικές χρυσαφένιες αμμουδιές καθώς και ο επιβλητικός παλιός πύργος του Αγίου Πέτρου. Κοντά στην περιοχή είναι επίσης η Μονή της Ζωοδόχου Πηγής αλλά και πολλές ωραίες αμμουδιές. Τέτοιες είναι ο Φελλός, ο Άγιος Πέτρος, η Χρυσή Άμμος, ο Άγιος Κυπριανός και το Κυπρί.

Γαύριο Άνδρος, λιμάνι της Άνδρου,, Πύργος του Αγίου Πέτρου

Γαύριο Άνδρος και γύρω χωριά

Πολύ κοντά στο λιμάνι του Γαυρίου και συγκεκριμένα απέναντί του βρίσκεται ο μικρός οικισμός Χάρακας. Τα τελευταία χρόνια αυτό το χωριό αναπτύσσεται με γοργούς ρυθμούς, κάτι που οφείλεται και στην θέση του. Μόλις πέντε χιλιόμετρα μακριά βρίσκεται ο Φελλός (Επάνω & Κάτω Φελλός). Βρέχεται από την πολύ όμορφη, ομώνυμη θάλασσα και έχει πολύ όμορφα σπίτια που “βλέπουν” θάλασσα. Θεωρείτε ακόμα και εξαιρετικό σημείο για ψάρεμα. Πάνω από το Γαύριο, βρίσκεται το λεγόμενο Άνω Γαύριο και το Κουμάρι, ξακουστά για την μαγευτική τους θέα.

Λίγο πιο μακριά και βόρεια από το λιμάνι της Άνδρου θα βρείτε την Αμμόλωχο ή Αμόλοχος. Είναι ένα ορεινό χωριό που βρίσκεται στην βόρεια του νησιού, σε υψόμετρο 360 μ. Υπάρχουν αρκετές θεωρίες για το όνομα της περιοχής, όμως φαίνεται να επικρατούν η Μολόχα, ένα βότανο που εμφανίζεται στην περιοχή ή από το ρήμα ελλοχεύω. Βέβαια δεν γίνεται να ξεχαστεί ο Αγιος Πέτρος, ένα πολύ γνωστό χωριό της Άνδρου, με την πανέμορφη παραλία του. Το χωριό είναι κτισμένο πάνω σε λόφο, προσφέροντας έτσι μια μοναδική θέα σε ολόκληρο τον κάμπο. Επιπλέον κοντά στο Γαύριο θα βρείτε το Βιτάλι, ένα ορεινό χωριό με πολλές καλλιέργειες αλλά και μια πανέμορφη παραλία να του κάνει παρέα.

Γαύριο Άνδρος, λιμάνι της Άνδρου, παραλία με γαλάζια νερά

Παραλίες και αξιοθέατα

Περιτριγυρισμένο από την παραλία Χάρακα, το Γαύριο είναι σίγουρα ένα καταπληκτικό θέρετρο. Αυτό δεν συμβαίνει μόνο λόγω των αφίξεων και αναχωρήσεων από το λιμάνι, αλλά και επειδή σε απόσταση μόλις 3 χλμ. από αυτό μπορείτε να συναντήσετε δύο από τις πιο όμορφες παραλίες του νησιού, τη Χρυσή Άμμο και τον Άγιο Πέτρο.

Η Χρυσή Άμμος είναι μια από τις πιο οργανωμένες παραλίες της Άνδρου και προσελκύει καθημερινά εκατοντάδες παραθεριστές, χάρη στο χαρακτηριστικό χρυσαφί χρώμα της άμμου της, από το οποίο πήρε και το όνομά της η παραλία. Ο Άγιος Πέτρος είναι αναμφίβολα η μεγαλύτερη παραλία του νησιού, η αμμουδιά της θυμίζει πολύ την Χρυσή Άμμο, ενώ είναι και καλά οργανωμένος. Ταυτόχρονα όμως είναι και κοσμοπολίτικος λόγω της τεράστιας έκτασής του. Για τον ίδιο λόγο όμως, την επιλέγουν και άτομα που δεν θέλουν την πολυκοσμία, αλλά την ησυχία τους.

Στο Γαύριο θα βρείτε και πολλές ταβέρνες, μπαρ και τουριστικά καταστήματα. Έχει όμως και σημαντικά αξιοθέατα όπως τον καλοδιατηρημένο, κυλινδρικό πύργο του Αγίου Πέτρου. Ο Πύργος Γιαννούλη στους αμμόλοφους, ένα κτήριο του 17ου-18ου αιώνα, έχει και την δική του, τραγική ιστορία αγάπης. Επίσης, εκεί βρίσκεται και η Βρύση της Μουριάς, η οποία, σύμφωνα με την επιγραφή, κτίστηκε το 1882 με θυσία του Λεωνίδα Δ. Καρακίτσου.

Το Μικρογιάλι στα βορειοανατολικά του νησιού κοντά στο χωριό Βαρύδι, είναι ένα ακρωτήρι που περιβάλλεται από απότομους βράχους. Το Βρυόκαστρο από την άλλη βρίσκεται στην κορυφή του βουνού στο δυτικό τμήμα του Ζορκού και έχει ακόμα ίχνη από τις οχυρώσεις που γινόντουσαν. Στο Καστρί, που βρίσκεται στον λόφο από τα αριστερά καθώς μπαίνουμε στο λιμάνι του Γαυρίου, σώζονται ακόμα μέρη από τα αρχαία τείχη που έχτισε ο Αλκιβιάδης κατά την εξορία στην Άνδρο.

Τέλος, το κάστρο «Οστοδοσία» ή πύργος του Μακροτάνταλου ήταν έργο των Ενετών. Αποτελεί κλασικό δείγμα αμυντικής αρχιτεκτονικής. Έχει πολλές ομοιότητες με το Κάτω Κάστρο στην Χώρα της Άνδρου, αν και είναι πολύ μικρότερο σε μέγεθος. Βρίσκεται στο βορειοδυτικό άκρο του νησιού και συγκεκριμένα στην βραχώδη άκρη της παραλίας του Πύργου.

Το Γαύριο στην Άνδρο, το κεντρικό λιμάνι του νησιού, σίγουρα αξίζει μια επίσκεψή σας!