Μουσείο Ελιάς Κυκλάδων

Ένα εξαιρετικό μουσείο σε ένα ιστορικό χώρο

Το Μουσείο Ελιάς Κυκλάδων στην Άνδρο, είναι μια εξαιρετική ευκαιρία να μάθετε περισσότερα για την ελιά και το λάδι. Μας κάνει να συνειδητοποιούμε πόσο η ζωή και ο πολιτισμός μας συνδέεται με το ελαιόδεντρο και τα προϊόντα του.

Όσο εξελίσσονται οι τεχνικές και οι μέθοδοι παραγωγής του ελαιόλαδου, τόσο περισσότερο αναγκαία γίνεται – σε μιαν εποχή ραγδαίων αλλαγών – η διαφύλαξη και ανάδειξη παραδοσιακών, ζωοκίνητων ελαιοτριβείων.

Στην πλειοψηφία τους άλλωστε έπαψαν να λειτουργούν από τα τέλη της δεκαετίας του 1960. Από τα καλά σωζόμενα παλαιά ζωοκίνητα ελαιοτριβεία της Άνδρου, η “βίδα” του Δημήτρη Χέλμη στον Άνω Πιτροφό.

Μουσείο Ελιάς Κυκλάδων – Η ιστορία του

Το κτίριο χρονολογείται πολύ πριν το έτος 1823. Αποκαταστάθηκε και μετατράπηκε σε επισκέψιμο μουσειακό χώρο από τον ίδιο τον ιδιοκτήτη του. Προσφέρει στον επισκέπτη κάθε ηλικίας την δυνατότητα να προσεγγίσει πολιτισμικά το πολύτιμο προϊόν αλλά και να εξοικειωθεί με τις παλαιές και πατροπαράδοτες τεχνικές της παραγωγής του. Η ξενάγηση είναι πολύ κατατοπιστική και θα μάθετε όλα τα βήματα για την παρασκευή του λαδιού. Αποτελεί και μια εξαιρετική επιλογή για οικογένειες με παιδιά, καθώς θα είναι πολύ ευχάριστο διάλειμμα από τις διακοπές σας.

Το Μουσείο Ελιάς Κυκλάδων, το κτίριο με τον εξοπλισμό του είναι ένα εξαίρετο δείγμα αγροτικής κληρονομιάς, προβιομηχανικής τεχνολογίας και αρχιτεκτονικής κληρονομιάς.



Διεύθυνση

Άνω Πιτροφός, Άνδρος

GPS

37.816018943173, 24.872344279505

Τηλέφωνο

Ιστοσελίδα